Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Zadnja buzdobajska godina

Marko Juričev Martinčev: „Vodički Žudiji su nešto na što svaki Vodičanin može biti ponosan!“

4744 puta

Marko Juričev Martinčev posljednjih je pet godina bio zapovjednik, tj. „buzdobaj" vodičkih Žudija, koje su za njega, kako je kazao, bile izrazito intenzivne, prožete osobnim rastom. Izrazito odgovorna i časna služba nešto je što do kraja može razumijeti samo onaj tko je i sam vršio službu čuvanja Božjeg groba i doživio sve one trenutke, zajedničke svima koji vrše ovu pobožnu službu – prva straža, prvo izabiranje među 12 apostola, prvo izabiranje za čuveno „padanje", ali i svaka straža na Božjem grobu te sudjelovanje u procesijama, križnim putevima i raznim drugim pobožnostima.

Sve to stvara jednu čarobnu atmosferu iščekivanja Velikog tjedna, posebice Svetog trodnevlja i Uskrsom kao vrhuncem.

Često je znalo biti poprilično zahtjevno, otkriva Marko, biti odgovoran za sazrijevanje svakog mladića koji se priključi družbi, odgajati ga u vjeri, poticati ga na dobro, koriti kad je potrebno te biti primjer u svim područjima života.
„Sve se to brzo zaboravi kad se vidi trud, zalaganje i napredak svakoga člana, ne samo kao čuvara Božjega groba, nego kao čovjeka, i u konačnici kršćanina. Ako bi svojih 15 godina djelovanja u Žudijima, od kojih posljednjih 5 kao „buzdobaj", morao svesti u jednu riječ, zasigurno bi taj riječ bila ponos, prvenstveno na sve momke koji su sebe dali na raspolaganje za vršenje jedne ovako časne i odgovorne službe", kazao je Marko.

Žudiji imaju vrlo jasnu hijerarhiju i vrlo jasna pravila i ustroj kao takav daje vrlo dobre rezultate. Onaj tko bude izabran i tko pristane vršiti službu buzdobaja, mora biti vrlo svjestan svega što ga čeka.
„Uloga Buzdobaja je misliti o svemu, od najmanjih stvari – tko će očistiti prostoriju, oprati suđe nakon večere, ići kod časne po ključeve, do najvećih stvari – o izboru apostola ili izboru onih koji će padati tu godinu", otkriva.

udiji_kod_Turnja_063.jpgFoto: Šime Strikoman

Ukratko, Buzdobaj je, uz savjetovanje sa dozapovjednikom – Sulicom, a i svim članovima družbe, glavna i odgovorna za sve što Žudiji rade tijekom čitave godine.

„U svakoj udruzi, grupi ili zajednici koja okuplja veći broj ljudi neminovno dolazi do manjih ili većih problema. Umijeće je držati ljude na okupu, poticati ih na još veće zalaganje i trud, a istovremeno biti jasan i čvrst u svojim stavovima i u onima koje određena grupa propisuje" kazao je Marko te dodao kako je to kod Žudija posebno izraženo.

Sve se aktivnosti svakog člana redovito bilježe koje u konačnici doprinose tome hoće li u određenom trenutku biti izabran za određenu ulogu.

„Žudija može postati svatko tko iskaže dobru volju i želju za priključivanjem družbi, i svatko je dobrodošao, dapače, mi uvijek pozivamo mlade da se priključe."

Ulazak u družbu održava se na službenim sastancima kroz svaku Korizmenu nedjelju, nakon večernje mise.

„Tu se novi član prozove, predstavi se, nakon čega biva upoznat sa pravilima družbe i od tog trenutka počinje njegov službeni angažman. Sve što će dalje biti i kakav će on Žudija postati vrijeme uvijek najbolje pokaže."

Vodice_-_Žudiji_173.jpgFoto: Šime Strikoman

Markov aktivniji angažman u župi Vodice traje koliko i angažman u Žudijima te vjeruje da će mu sljedeća godina biti neobična s obzirom da neće biti direktno uključen u sva brojna događanja, odluke, rasprave, ideje i dogovore koji su sastavni dio korizmenog i Uskršnjeg u kojem su Žudiji najaktivniji.

„No, bogatstvo pasionske baštine župe Vodice toliko je veliko da jednostavno obvezuje sve nas koji smo na bilo kakav način uključen u život vodičke župne zajednice. Toliko je prekrasnih stvari vezano uz službu čuvanja Božjega groba, ali i uz sve ostalo što baštinimo od naših starih – jedinstvene pučke napjeve, razne pobožnosti, procesije i sve običaje koji su oblikovani kroz protekla stoljeća – sve u svrhu dubljeg doživljaja naše kršćanske vjere", kazao je.

Uz svoj daljnji aktivni angažman u župi Vodice, Vodički Žudiji će mu uvijek imati posebno mjesto jer sve ono što danas je – uvelike duguje Žudijima.

„Prvenstveno ovdje mislim na sve svoje prijatelje koji su zajedno sa mnom bili članovi družbe i koji smo zajedno stasali u odrasle ljude. Ovdje moram istaknuti najvidljiviji primjer žudijskog prijateljstva, a to je klapa „Bunari" koju smo osnovali nas petorica Žudija prije gotovo 14 godina na povratku s „proslave Svetog Duje u Splitu", prisjetio se.

Isprid_Vatikana_213.JPG

Marko Juričev Martinčev zahvaljuje se svima koji su mu pomagali u Žudijima proteklih 15 godina:

„Ali, prvo hvala dragom Bogu! Pozivam sve da sami još više vrednujemo i budemo ponosni na ono što imamo i što jesmo. Vodički Žudiji zasigurno su nešto na što svaki vodičanin i građanin Vodica može, i to s punim pravom, biti ponosan!", zaključio je.

Marka ćemo u petak na procesiji vidjeti u ulozi Isusa. Naime, to je nepisano pravilo za svakog buzdobaja u zadnjoj godini, uz prigodno puštanje kose i brade.

Nakon_kriznog_puta_na_Okitu7.jpg

„Pravilnik Vodičkih Žudija":
I. Od člana žudijske Družbe traži se:
a) da drži Božje i crkvene zapovijedi i živi kreposno;
b) da bude aktivan u životu župe;
c) da bude redovit u sastajanju i redovit u djelovanju;
d) da u dogovoru s vođom Družbe bude na raspolaganju za čuvanje
Božjeg groba na Veliki petak i Veliku subotu;
e) da se za vrijeme čuvanja Božjeg groba kao i u procesiji na Veliki petak
dostojanstveno ponaša i drži;
f) član Družbe koji se ne bi ponašao disciplinirano može se isključiti iz
nje;
g) ovoj Družbi ne može pristupiti javni grješnik, to jest onaj koji
sablažnjivo živi (sablazan je stav ili ponašanje koje druge navodi na
zlo).


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(4 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31