Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Potrošački kutak: "Uplatite koliko možete.!!"

1371 puta

Zbog relativno male vrijednosti transakcija, više od 90% nezadovoljnih potrošači nikada se ne žali, a pogotovo se rijetko odlučuju na sudsku zaštitu svojih prava i neki ih trgovci zbog toga, nekažnjeno krše. Zakon stoga predviđa poseban postupak kolektivne zaštite potrošača u kojem tijela i osobe izričito navedene Odlukom o određivanju tijela i osoba ovlaštenih za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa potrošača imaju pravo zahtijevati pred nadležnim sudom da se zabrani ponašanje trgovaca koje vrijeđa pravo potrošača.

 

Građansko pravna sudska zaštita potrošača, kako kolektivnih, tako i individualnih interesa, ne isključuje mogućnost pokretanja raznih disciplinskih postupaka, na primjer postupak pred Sudom časti Hrvatske gospodarske komore, te izricanja dodatnih sankcija. Dodatna alternativa je i mirno rješavanje sporova pred centrima za mirenje tijela poput HOK-a, HUP-a ili HGK-a, na čemu se sve više inzistira, a radi izbjegavanja skupih i dugotrajnih postupaka pred sudom. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti potrošača provode tržišni inspektori Ministarstva gospodarstva i ostali nadležni inspektori.

Jedno od čestih prigovora pri rješavanju problema potrošača u ulozi ovršenika, iako sa vjerovnikom (ovrhovoditelj) uglavnom često nagodbom rješavaju dospjelu, a neplaćenu tražbinu, na način da se dužnik obvezuje uplatiti cjelokupnu tražbinu umanjenu za dio kamata ukoliko je plati u cijelosti, dok s druge strane kada dužnik nije u mogućnosti takvu nagodbu prihvatiti, primoran je predložiti plaćanje u obroke, zbog čega onda dužnik ističe mogućnost i volju plaćanja u obrocima ali da je vjerovnik od njega tražio uplatu po nagodbi u cjelini.

U tako nastalom nesporazumu i kada "voda dođe do grla", kako kaže narod, mora dužnik, potencijalni ovršenik, znati da ga nitko ne može spriječiti da "uplati koliko može", sa takvom gestom, makar i protiv volje vjerovnika pokazuje namjeru i ozbiljnost podmirivanja svog duga.

PITANJA - ODGOVORI

Poštovani, supruga mi je naslijedila kuću sa koje je prije četiri godine skinuto mjerilo vode zbog neplaćanja računa, korisnik mjerila je preminuo cca godinu prije skidanja mjerila, za ponovno priključivanje mjerila potrebno je platiti naknadu sa čime smo suglasni, i dug od 3800,00 kn .
-molim Vaše mišljenje o tome ulazi li navedeni dug u zastaru
-djelatnici vodovoda d.o.o. tvrde da nema zastare s obzirom na to da je mjerilo skinuto zbog neplaćanja.
Uz štovanje,
(Podaci poznati u Udruzi)

Odgovor – mišljenje/savjet:

Poštovani, davatelj vodnih usluga je protupravno (Odluka Ustavnog suda, broj U-II-1711/2002, od 11.srpnja 2007.g.) skinuo vodomjer u nakani prisilne naplate te smo mišljenja da kao pravni slijednik vaša supruga pokrene postupak bezuvjetno vraćanje vodomjera.
Mišljenja smo da Vodovod nema pravo uvjetovati vraćanje vodomjera plaćanje starog duga.

Za slučaj da Vodovod Šibenik ne izvrši vraćanje vodomjera predlažemo da vraćanje vodomjera zatražiti: (1) prijavom tržišnoj inspekciji i/ili putem suda.
Ukoliko se odlučite na sudski postupak predlažemo konzultaciju sa odvjetnikom.
U pogledu duga, mišljenja smo da davatelj vodnih usluga ima pravo pokrenuti ovršni postupak, a vaša supruga ima pravo (u ovršnom ili sudskom postupku) istaći instrument zastare. Zastara za vodne usluge je 12 mjeseci ako vjerovnik nije u međuvremenu pokrenuo ovršni ili sudski postupak.

Ukoliko kao potrošač trebate savjet ili imate pitanje, možete ih postaviti putem mail-a i to na: , na koja ćemo nastojati odgovoriti u određenom roku.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(5 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31