Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Ukrali su Vam identitet...?!

1269 puta

Čuli ste..., pričaju ljudi u nevjerici, a možda se i vama dogodilo da ste dobili račun, npr., od teleoperatera za mobitel i mjesečnu pretplatničku uslugu korištenja navedenog teleoperatera za koji ste sigurni da nije vaš, iako na tom istom računu s nevjericom čitate "jasno i glasno" ispisano vaše ime, čak štoviše, točno navedena adresa sa vašim prebivalištem.

Pa kako je to moguće, sigurno je neka greška u pitanju, pogrešna adresa ili ime, znajući da nije to vaš račun odlučite ga baciti i gotova stvar, ili....... mudro odlučite ipak provjeriti o čemu se radi.
Već pomalo nervozni, jer morate gubiti svoje vrijeme na telefonske pozive, kontaktirate teleoperatera i dobijete informaciju da se ne radi o greški.

Kako je to moguće.....

Moguće je, na žalost, dešava se krađa identiteta na način da treća osoba dodje u posjed vaših osobnih podataka, kako, krađom vaše osobne iskaznice, oib-a ili preko trećih osoba i sl.
Imamo primjer studentice čija je cimerica iskoristila njene podatke i naručila uslugu teleoperatera, koje potraživanje je otišlo toliko daleko da je došlo do ovršnog postupka.
U međuvremenu, studentica se udala i osnovala obitelj, te dobivši rješenje o ovrsi odmah je shvatila o čemu se radi zbog čega je kontaktirala svoju bivšu cimericu, koja je u početku, naravno negirala, ipak na kraju se dobro završilo jer je pod pritiskom studentice i njene obitelji, cimerica -"prevarantica" ipak sve podmirila.

Dakle, opreza nikada dovoljno, ovo je samo jedan od primjera što se dešava.
U slučajevima kada postoji sumnja da je netko zlouporabio Vaše osobne podatke, te se utvrdi da je došlo do krađe Vaših osobnih podataka, dakle u slučajevima u kojima je netko na Vaše ime sklopio pretplatnički ugovor s teleoperaterom javite se Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

AZOP je u dosadašnjim postupanjima zaustavila postupak naplate potraživanja za nepostojeći dug i zaustavio postupak ovrhe!

„Potrošači i zaštita osobnih podataka u digitalnom okruženju"

Dana 14. ožujka 2017.g. upravo je Agencija za zaštitu osobnih podataka u suradnji s Razvojnom organizacijom za zaštitu potrošača (ROZP) i Ravnateljstvom policije Ministarstva unutarnjih poslova, organizirala Savjetovanje „Potrošači i zaštita osobnih podataka u digitalnom okruženju" povodom Svjetskog dana prava potrošača koji se obilježava 15. ožujka.

Svrha održanog savjetovanja je,široj javnosti ukazati na slučajeve koje nadležne institucije kao i stručnjaci u svom svakodnevnom radu rješavaju, a sve s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka i općenito prava na privatnost potrošača, a poseban naglasan stavljen je na opasnosti digitalnog okruženja u kojem živimo.

Podsjetimo se, glavni zadaci Agencije za zaštitu osobnih podataka su učinkovito djelovanje na ispunjavanje svih prava i obaveza iz područja zaštite osobnih podataka koje se Republici Hrvatskoj nameću kao punopravnoj članici Europske unije i Vijeća Europe, a trajna zadaća joj je podizanje razine svijesti svih dionika i javnosti, o važnosti zaštite osobnih podataka i o njihovim pravima i obvezama.

Agencija iznad svega ulaže napore da zaštita privatnosti (zaštita osobnih podataka) kao jedno od temeljnih ljudskih prava postane opće prihvaćeno načelo rada svih koji prikupljaju, obrađuju i prenose osobne podatke, a sve to kako bi se pojačala sigurnost i privatnosti na Internetu, budući potrošače brine internetska prijevara, uključujući krađu identiteta, prijevaru kod ulaganja te financijske malverzacije.

Održano savjetovanje je prilika gdje se moglo čuti o najčešćim slučajevima koje Agencija rješava i primjerima iz prakse kao što su: krađa identiteta, zamjena identiteta, davanje OIB-a i preslike osobne iskaznice davateljima usluga, obrada osobnih podataka od strane banaka, osiguravajućih društava i agencija za naplatu potraživanja i on line prijevarama.

Ujedno je istaknuto od strane Odjela za visokotehnološki kriminalitet (MUP) o novim trendovima u zlouporabi osobnih podataka te o porastu visokosofisticiranog oblika kriminala, koji u opisu pripada pod kaznena djela temeljem čega snosi i određene sankcije sukladno odredbama Kaznenog zakona.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(3 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Travanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30