Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Ne propustite sportsko-zabavni megaspektakl: Međunarodna trka tovarov u Tisnom

544 puta

U organizaciji udruge 'Tišnjanski tovar', Općine Tisno i Turističke zajednice Općine Tisno, na glavnom Trgu Rudina u Tisnom u četvrtak 10. kolovoza održava se 12. po redu sportsko-zabavni megaspektakl Međunarodna trka tovarov (12. Međunarodna utrka magaraca).

U 20.00 sati iz štala u Vili uz pratnju Puhačkog orkestra KUD-a Hartić i Vodičkih mažoretkinja prema Rudini kreće defile 12 reprezentacija koje su se kvalificirale za utrku, zajedno s magarcima, jahačima, trenerima, hostesama i zastavama.

Prva kvalifikacijska utrka počinje u 21.00 sat, u 21.45 je druga kvalifikacijska utrka, a u 22.30 je finalna. U 23 sata bit će proglašenje pobjednika i vatromet, a nakon toga slijedi koncert Željka Bebeka s bendom. Program će ove godine, uz pomoć Sanje Tabori iz Udruge Tišnjanski tovar, voditi Mario Petreković.

Prošlogodišnju 11. međunarodnu utrku magaraca prekinula je kiša nakon što je održana samo jedna kvalifikacijska utrka. Pravna komisija Udruge Tišnjanski tovar odlučila njenom pobjedniku priznati pobjedu cijele 11. međunarodne utrke magaraca, tako da titulu svjetskog šampiona u četvrtak brani Francuska. Osvojio ju je kninski magarac Stipe s francuskom jahačicom Matildom Scumanek i trenerom Marcom Flipom, druga je bila Kanada s magaricom Rajkom, također iz Knina, s jahačem Mikeom Valeriom i trenerom Alenom Churchom, a treća Belgija s magarcem Filipom kojeg je jahala Belgijanka Daphne Devos, a trenirao Gerwin Zegerson.

Paško_i_Rajka.jpg

Tišnjanska utrka magaraca ima međunarodni karakter jer većinu jahača, trenera, hostesa, barjaktara i drugih članova reprezentacija čine strani turisti, dok su magarci domaći. Osim turista koji se bore za prestiž svojih zemanja, na ovim utrkama međusobno se natječu i ovdašnje ergele magaraca.

Najvažniji među uzgajivačima su Seosko gospodarstvo 'Banovi dvori' Damira Vodanova Bana iz Tišnjanske Dubrave, farma magaraca Paška Perića Pajice iz Ljubača kraj Knina i farma magaraca Rokice Ferare iz Tribunja. Reprezentacije obično koriste usluge trenera s ovih farmi, a ove godine će, čini se, Francuska imati i ovdašnjeg jahača. Stalo im je da zadrže titulu pa su odlučili uzeti najbolju kninsku magaricu Rajku. A Rajka je toliko opasna da je se usudi jahati samo njen vlasnik, Paško Perić Pajica. Paško nije Francuz, ali Rajka kao i prošlogodišnji pobjednik Stipe vuku korijene od francuskih vojnih magaraca koji su u Knin došli 16. veljače 1806. godine s maršalom Francuske Gabrielom Jean Joseph Molitorom, kojem je Napoleon nakon Požunskog mira 1805. naredio da s tri čete zauzme Dalmaciju.

Rajki, Pašku i Francuskoj će titulu svjetskog prvaka pokušati oteti Miško iz Tišnjanske Dubrave. Za Republiku Kosovo će ga jahati Pirovčanin ilirskih korijena Emil Livaić Deva. Miško je već 30. srpnja pobijedio najbolje ovdašnje magarce na utrci u Pirovcu, kao i 1. kolovoza u Tribunju, tako da je i u četvrtak 10. kolovoza u Tisnom favorit. U Pirovcu su se Miško i Rajka sreli u finalu, ali je tišnjanski magarac pobijedio za nekih 50 metara. Sudjelovanje Miška i Rajke jamči da će utrka biti napeta i neizvjesna do samoga kraja.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31