Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Prezentiran projekt ‘Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati

480 puta

Projekt 'Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati' prezentiran je večeras u prepunoj dvorani Župnog ureda u Murteru. Šibenski kreativci iz tvrtke Kocka osmislili su projekt koji je vrijedan čak 50 milijuna kuna, a od toga će čak 85 posto sredstava biti iz EU fondova. Velika vrijednost projekta je i ta što će biti zaposleno 23 ljudi. - vijest prenosimo sa Šibenskog portala

Ukupni troškovi Redivive Kurnate su točno 49,1 milijun kuna, a bespovratna sredstva su 41,7 milijuna kuna, dok će ostatak novca izdvojiti partneri, Općine Tisno i Murter-Kornati. Trajanje projekta je skoro pet godina, to jest do prosinca 2021. godine.

Prezentaciju je otvorio ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Josip Zanze koji je kazao kako je osnovni cilj projekta održivo korištenje i upravljanje prostorom kroz zaštitu prirodnih vrijednosti i baštine, razvoj posjetiteljske infrastrukture i unaprjeđenje razine sigurnosti i iskustva posjetitelja.

Redivivom Kurnatom bit će bolja kontrola ulaza i izlaza posjetitelja, efikasniji sustav naplate ulaznica, razvoj lako dostupnih posjetiteljskih i turističkih sadržaja, atraktivna prezentacija prirodne baštine i sustavna edukacija posjetitelja svih dobnih skupina. Tako će bivši vojni objekt na otoku Kornatu biti okrunjen u Kuću otvorenog mora unutar koje će biti smješten likovni postav. On će se u najvećoj mjeri odnositi na specifičan način života na Kornatima. Tema objekta je tradicija, odnosno život Kurnatara, a uključuje i caffe bar, sanitarne čvorove, kao i suvenirnicu.

Rekonstruirat će se i opremiti Prezentacijski centar Škrinja tajni u kojem će naglasak biti stavljen na mobilni morski greben s prezentacijom biljnog i životinjskog svijeta koji živi u Kornatima te na vodeni stup koji se proteže kroz tri kata zgrade i na sebi nosi interpretaciju prirodnih posebnosti Vranskog jezera. Također, bit će umreženi i ostali parkovi preko live streama pa će posjetitelj moći vidjeti što se događa, primjerice, na Vranskom jezeru.

prezentacija-kornati-120817-5.jpg

Na Murteru će biti opremljen Prezentacijski centar Coronata, a tema će mu biti geologija i prirodna baština nadzemnog dijela NP Kornati. Sadržavat će suvenirnicu, likovni postav i uredski prostor s devet jedinica.

Bit će postavljena i signalizacija na kopnu na pristupnim cestama prema Betini i Murteru, te u samim mjestima. Također, projektom je obuhvaćeno uspostavljanje 223 sidrišne lokacije u 19 uvala što će uvelike pridonijeti zaštiti prirode. Osim kopnene signalizacije, kreativci iz Kocke smislili su i morsku signalizaciju pa će biti postavljeno novih 20 ploča na Kornatima, što će posjetiteljima olakšati kretanje kroz park.

Zanimljivo je osmišljen i sustav upravljanja otpadom. Tako će biti postavljeno pet pametnih spremnika za prikupljanje otpada na najfrekventnijim lokacijama koji će bežično dojavljivati kada su puni. U projektu je zamišljena i nabavka izviđačko-interventnog plovila, kao i izrada multimedijalnog vodiča na NP Kornatima koja obuhvaća izradu mobilne aplikacije te aplikaciju proširene stvarnosti.

Uz pomoć inovativnog sustava bit će popisani svi maslinici na Kornatima te će biti mogućnost detektiranja stabala s poteškoćama. U planu je i izrada dokumentarnog filma Tajne kornatskog podmorja.

Rediviva Kurnata dat će veliki gospodarski impuls razvoju otoka Murtera. Uz već spomenuta 23 novozaposlena, 71 čovjek će raditi tijekom provedbe projekta, 44 proizvoda novostvorenih ili prilagođenih turističkih sadržaja i 19 sadržaja prilagođenih osobama s invaliditetom.

Izvor foto: Šibenski portal


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31