Sponzorirano

Nadolazeći događaji

O uskrsnim običajima u Vodicama u vremenu prije Drugog svjetskog rata

2212 puta

Naš vrijedni pretraživač starijih časopisa i novina Dinko – Križan Vučak pronašao je u „Danici" tekst prof. Ive Grgureva o uskrsnim običajima u Vodicama u vremenu između dva svjetska rata. Tekst je objavljen 1984. godine.

 

Doduše, djeca se najviše raduju Božiću, ali se i Uskrs očekivaše s uzbudljivim nestrpljenjem.

Kroz tri dana Velikog tjedna veselili smo se „barabanu". Tada bi svaki muškarac donosio u crkvu blagoslovljenu maslinovu grančicu. Neka djeca i odeblju šibu, skrivenu u hlačama ili ispod košulje. I kad bi se otpjevao zadnji psalam, crkovnjak bi utrnuo posljednju svijeću. Jedino je još žmiruckalo vječno svjetlo ispred svetohraništa. U tom se času snažno tuklo grančicama po klupama i podu. Vadile se i skrivene šibe kojima su se djeca međusobno nemilice tukla po glavama. Mada sve to nije bilo u redu, djeca su i u tom šibanju nalazila svoju radost.

Najviše je privlačio dječju pažnju Božji grob, okićen brojnim žišcima, svijećama, zelenilom i cvijećem. A i iznad Božjeg groba dizao se, sav osvijetljen, raskošni grad Jeruzalem. Grob su čuvali „žudiji", obučeni u šarene odore rimskih vojnika, s kacigama na glavi i kopljima u ruci.

O svemu se tome sanjalo i pričalo i prije i poslije Uskrsa.

Nekada se rijetko kupovao kruh u prodavaonici. U selu je bilo nekoliko privatnih peći u kojima bi domaćice pekle kruh, najčešće od crna ječmena brašna. Za Uskrs se, međutim, mijesio od čiste pšenice. I bio je slađi od ikakvih današnjih kolača.

Djeca su se osobito veselila „karitulama" – okruglim hljepčićima usred kojih je stajalo jaje, obloženo krušnim trakama u obliku križa.
Velika subota. Tetka donosi na glavi nekoliko hljebova, poredanih na širokok dasci. Među njima je samo jedna, i to moja, „karitula"! Koliko joj se obradovah, toliko da me obuzimala tuga što je tog dana ne smjedoh ni dodirnuti. Trebalo je čekati uskrsno jutro. A kad i ono svanu, moja mi dobra i draga baka uruči tu čudesnu stvarcu...

Namah pojurih iz kuće i potražih susjednu djecu koja su kao i ja čvrsto držala u rukama svoje „karitule". Dugo smo mjerkali koja je veća, rumenija i ljepša. A onda izvadili iz njih jaja i svaki u svoju pohlepno zagriznu.
Uskrsna je radost bila na vrhuncu.

Još osjećam u ustima slast one davne, toliko željene, drage mi „karitule".

Objavljeno 1984. godine u „Danici" .

Ivo Grgurev rođen je 1909. godine u Vodicama. Rano se javio u našoj književnosti, objavljujući pjesme, prozne tekstove – putopise po raznim našim (starijim i novijim) časopisima i almanasima. Bio je profesor hrvatskog jezika, a bavio se i jezičnom problematikom. Umro je 1992. godine.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(3 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31