Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Proslava Dana katoličke omladine u Vodicama 1931

884 puta

Na jučerašnji dan, prije 86 godina, u Vodicama je svečano obilježen Dan katoličke omladine. Kako je to izgledalo saznajte iz teksta objavljenog u časopisu „Katolik". Tekst je pronašao Dinko Križan Vučak, a prigodnu fotografiju, na kojoj je među vodičkim Križarima i njegov otac Zeferin – rečeni Žefo, ustupio nam je Nikica Španja.

Proslava Dana katoličke omladine

VODICE, 18.svibnja 1931.g.
Križarska omladina u Vodicama proslavila je u nedjelju 17. t. mj. Dan katoličke omladine. Lijepo je bilo vidjeti tu mladež u sjeni Kristova oltara. Tu se napojila na Vrelu Života.

Svečano raspoloženje uveličali su Križari i Križarice iz Šibenika, koji su prispjeli posebnim motorom „Lovac" u 3 sata poslijepodne. Dočekali su ih domaći, a onda su krenuli u crkvu, gdje se obavila svibanjska pobožnost uz ruzarij i blagoslov sa Presvetim. Posebnu notu uzvišenosti podalo je čitavoj funkciji skladno pjevanje litanija i Marijine pjesme sa strane šibenskih Križarica. Nato su svi zajedno krenuli na šetnju u Tribunj. I tu su šibenske Križarice pjevanjem pozdravile Svetotajstvenog Isusa i Mariju. Međusobna prijaznost i intimnost dokazale su demokratičnost katoličkih redova. Svi su osjetili da ih vežu vječni ideali. Na povratku u Vodice Križarice su održale zajednički sastanak, a u programu istoga sudjelovale su Šibenke i Vodičanke, starije i mlađe.

U 7 sati uvečer našli su se svi u ukusnoj dvorani „Vodičke glazbe" na akademiji šibenskog Okružja HKN saveza. Akademiju je otvorio vlč. Petar Vlasanović. U proslovu je iznio vječna Kristova načela, koja su oduvijek oduševljavala Njegove borce. Srdačno je pozvao roditelje i prijatelje da razumiju našu mladež i da je pomognu u njezinom svetom nastojanju. Zatim je Križar M. Latin pročitao „Okružnicu dra A. Bauera katoličkoj omladini". Sa mnogo razumijevanja deklamirao je Križar Niko Juričev – M. pjesmu „Vitezovi hrabro stoje" i Ignacio Šprljan „Kristu Kralju". Također su pohvalno izveli Mali Križari R. Skočić deklamaciju „Mariji" i I. Šprljan deklamaciju „Učiteljev poziv". Sa mnogo efekta izvela su trojica Križara zbornu deklamaciju „Orači" od I. Poljaka. Osobito je lijepo, sa puno osjećaja i razumijevanja, deklamirao brat L. Županović iz Šibenika Šenoinu „Klevetnicima". Mnogo je doprinijelo varijaciji akademije odlično pjevanje šibenskih Križarica.

One su nastupile s pjesmama „Sva se bijeli", „S Velebita klik se ori" i „Zvijezdo mora". Šibenski Križari su isto tako vrlo lijepo odsvirali na tamburama nekoliko komada. Još su vodički Križari odigrali „Slobodoumnika" (igra u jednom činu od dra K. Premužića) i Mali Križari „Očeve suze" (igrokaz od Zlatka Špoljara). Ideja je u obim komadima suvremena i poučna. Zauzimanje i trud ovih mladića i djece za vrijeme priprave dostojno je bilo nagrađeno lijepim uspjehom i burnim aplauzom publike. Svima, a naročito slobodoumniku Josipu Šprljanu neka je priznanje. Svim gostima iz Šibenika i Vodica zahvalio je vlč. don Petar Vlasanović, a iza zbornoga pjevanja „Hoćemo Boga" spremiše se Šibenčani na odlazak.

Utješljiva je pojava da je među brojnom publikom bila u velikom broju zastupana inteligencija mjesta. Najbolji dokaz kakav ugled uživaju Križari u mjestu!

Skromno, bez parade, srdačno i s pravim veseljem djece Božje proslavljen je Dan katoličke omladine. To neka zadovolji sve one koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu proslave! To neka ih bodri u daljnjem radu!


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(2 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Travanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30