Ispis

Ponavljači, ponavljači

Početkom ove školske godine u našoj školi u sklopu izvannastavnih aktivnosti započela je s radom novinarska družina. Da misle ozbiljno, pokazali su ovih dana izdavanjem prvog broja školskih novina, a u pripremi su i radijske emisje.

Voditelj novinarske družine je učiteljica Meri Juričev-Dumpavlov, a članovi družine su Anđela Bura, 5. r.; Melani Radin Mačukat, 7. r. ; Čondić Nikolina, 7. r.; Sunčica Karin, 8. r. ; Lucija Storić, 8. r.; Lorena Jerkin, 8.r.

Glavna tema novih školskih novina koju možete pročitati ispod je velik broj ovogodišnjih ponavljača sedmog razreda, a kompletne prve ovogodišnje školske novine OŠ Vodice u pdf formatu preuzmite OVDJE

 PONAVLJAČI, PONAVLJAČI!

Mi smo novi sedmaši i pomalo nas brine ova školska godina. Zabrinutost dolazi od činjenice da je 15 bivših sedmaša ostalo u sedmom razredu i sad dijele s nama učionicu. Nemamo ništa protiv njih, ali nas zanima kako izbjeći njihovu sudbinu.

Zašto je ovoliko ponavljača? Koji su uzroci njihova neuspjeha? Jesu li pokušali baš sve da prijeđu uspješno u osmi razred? Tko je zakazao? Učenici, roditelji, škola? Što napraviti da se isto ne ponovi i ove školske godine? Htjeli bismo da naši novi prijatelji postanu „normalni" učenici. Mogu li pomoći organizirana volontiranja učitelja i učenika? Ima li načina da „mrzitelje" učenja i discipline odobrovoljimo za učenje?

Psihologinja Ivana Mrvica odgovorila je na naša pitanja.

- Sedmi razred je vrijeme velikih promjena: s jedne strane znatno obilnije i teže gradivo, a s druge brojne razvojne promjene koje prate taj period ( pubertet). Svjesni smo činjenice da suvremeno društvo i nove tehnologije stavljaju pred djecu velike izazove. Kako im odoljeti, često se i sami pitamo i kao pedagozi i kao roditelji.

Brojka od 15 učenika zaista je velika i vjerujem da neke plaši. Činjenica je da nikada do sada nismo imali tako velik broj ponavljača što je i nas zateklo. Svi pokušaji od strane škole: individualni razgovori s učenicima, s njihovim roditeljima, ispitivanja metodom malih koraka, dogovaranje ispitivanja, dopunska nastava, volonterska pomoć organizirana u školi, nažalost, nisu dali željene rezultate. Je li se moglo još nešto učiniti od strane škole, teško je odgovoriti kao i na pitanje jesu li roditelji učinili sve što su mogli.

Ipak smatram da najveću odgovornost za neuspjeh treba pripisati samim učenicima. Nedovoljno i neredovito učenje kao i odlasci s nastave ( kod većine ponavljača) rezultirali su ovako velikim brojem negativno ocijenjenih učenika.

Mislim da to svakako treba biti upozorenje i pouka vama, ali i sljedećim generacijama, ali vas ne treba plašiti. Djeca trebaju i mogu imati vremena uz školu i učenje i za svoje aktivnosti koje ih vesele i opuštaju. Stvar je samo u dobroj organizaciji i, naravno, u volji. Ako se i pojave problemi, što je normalno jer su oni sastavni dio života, bitno je na vrijeme potražiti pomoć nastavnika, stručnog suradnika i naravno, vaših roditelja.

I zato hrabro, sedmaši, želim vam puno uspjeha u radu!

Razgovarale: Melani i Nikolina, 7.r. / Na fotografiji: Novinarke OŠ Vodice sa psihologinjom Ivanom Mrvica

RIJEČI PONAVLJAČA

Anamarija: Sedmi razred sam pala jer nisam učila i zafrkavala sam se s učiteljima. Smatrala sam da je sedmi razred najlakši. Prvo sam polugodište nešto malo učila, ali sam u drugome jako popustila. Nisam bila zainteresirana za učenje i nakupila sam pet jedinica koje mi nisu trebale. Ova će me godina jako koštati zbog upisa u srednju. Sad se kajem i razmišljam kako ću se potruditi da na kraju nemam ni jednu jedinicu.

Mateo: Ja sam drugi put pao sedmi razred. Ove godine ću proći bez popravnog i neću više picavati.

Antonio: Pao sam razred jer mi se nije dalo učiti. Ove godine planiram učiti i
proći razred.

Kontakt informacije

Infovodice
Infovodice - informativno oglasni portal Grada Vodica

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pratite nas na društvenim mrežama

Fotografije


P1020599
P1020593
P1020591
P1020542
P1020517
P1020462
P1020447
P1020443
P1020442
P1020439
P1020431
P1020426
P1020424
P1020423
P1020422
P1020420