14 Ruj 2018
    1648

Nedjelja 16. rujna

U Vodicama središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata: Pogledajte program obilježavanja

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

U povodu obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, nedjelju, 16. rujna 2018. godine u Vodicama će se održati središnja svečanost u sklopu koje će, u 18:45 sati kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na Trgu hrvatskih mučenika, biti položeni vijenci i zapaljene svijeće uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Pjevačkog zbora Lira i Kulturne udruge Vodičke perlice


Zajednički vijenac položit će izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac; izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev i izaslanik Predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić.
Vijence će položiti i braniteljske udruge kao i izaslanstvo Grada Vodica.

U ime Šibensko-kninske županije vijenac će položiti župan Goran Pauk i njegovi zamjenici.

IMG_0486.JPG

Program središnje svečanosti započinje u 16:00 sati rekreativnom biciklističkom vožnjom „Srcem protiv čelika“. U 18:30 organiziran je mimohod branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika gdje će u 20.00 sati biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92 nakon čega slijedi prigodni kulturno-zabavni program uz podjelu vojničkog graha. Nastupaju Klape Bunari i Oršulice, te Ansambl Bonaca.

Već punih 27. godina Grad Vodice obilježava Spomendan rujanskog rata kada je u rujnu mjesecu 1991. godine tzv. Jugoslavenska narodna armija potpomognuta domaćim Srbima napala šire područje Grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela. Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju suprotstavili su se slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

U srcu su ostali duboki ožiljci, sjećanja i boli na one koji su svoj život utkali u stvaranje Hrvatske države. Obilježavanjem Spomendana rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode, iako su joj darovali svoje živote. Njihova hrabrost i žrtva neka bude pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica