05 Lis 2017 ŠibenikIN ŠibenikIN
    1719

Sudjeluje preko 650 sudionika iz 17 zemalja

Međunarodni stručno-poslovni skup u organizaciji Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije svečano otvoren u Vodicama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 05 Listopad 2017 11:54

Međunarodni stručno-poslovni skup u organizaciji Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacija svečano je otvoren u četvrtak u Vodicama. Jedno od najvećih godišnjih događanja na polju vodnog gospodarstva u Europi okupilo je preko 650 sudionika iz 17 zemalja, a događaju su nazočili državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković, veleposlanik Republike Češke u Zagrebu Vladimir Zavzal te vodička gradonačelnica Nelka Tomić. – prenosimo s portala ŠibenikIN


Međunarodni skup se održava u konferencijskoj dvorani hotela Olympia, a vodička gradonačelnica Nelka Tomić kazala je kako Vodice žive od turizma, a ovakvi skupovi su ono čemu se sve više okreću.
- Kao posebnu problematiku Vodica ističem baš sustav odvodnje. To je naš najveći projekt, koji će rješiti problem i Srime, Tribunja i otoka Prvića i ponosni smo što ćemo uskoro prijeći u drugu fazu,. Investicija je vrijedna oko 350 milijuna kuna, a građane će koštati samo 5 posto, dok će se ostatak financirati iz EU fondova – kazala je vodička gradonačelnica.

Na polju vodoopskrbe , odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, u Hrvatskoj ali i šire, u tijeku su brojne aktivnosti, pripreme i provedbe velikog broja investicija s ciljem značajnijeg povećanja standarda vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković.

- Već više od 20 godina imamo tradiciju razmjene iskustava i tako promoviramo zajednički napredak. Zajednički smo krenuli u brojne projekte po pitanju odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i konačno smo uspješnu iskoristili 1,5 milijardi kuna neto sredstava iz prethodnog programskog razdoblja. Važno je dodatno se posvetiti novom razdoblju u kojemu imamo mogućnost raspolaganja s više sredstava. Sljedeća godina je jedna od onih u kojima se mjere pokazatelji Republike Hrvatske i moramo biti posebno pažljivi. HV će se potruditi biti što brže u pripremi dokumentacije za projekte za sljedeću godinu u kojoj očekujemo čak 150 nabava - kazao je generalni direktor Hrvatskih voda.

2227890110155736093293134897396069o.jpg

Zemlja partner na ovom projektu je Češka Republika, čiji je veleposlanik Vladimir Zavzal kazao mu je drago nastaviti suradnju na skupovima koja traje preko deset godina.

- Ovaj skup je prilika za razmjenu iskustava na područjima od interesa za sektor vodovoda i pročišćavanja voda. Ove godine uz potporu Ministarstva konstrukcije i trgovine te stručnog Udruženja vodoopskrbe Republike Češke, tu na Češkom štandu prezentiramo svoje proizvode i materijale. Nadam se da će razne tvrtke pronaći partnere i stručnjake kako bi se nastavila uspješna suradnja naše dvije zemlje - kazao je veleposlanik Republike Češke.

Uz prezentacije stručnih radova, značajni dio stručnog skupa ima i raznovrsni popratni program izlaganja proizvoda i usluga, te tematske radionice na kojima se u ugodnoj atmosferi prezentiraju ustanove i tvrtke sa svojim najnovijim dostignućima i programima.

Cjelokupna planirana problematika podijeljena je u četiri tematske cjeline; vodoopskrba, odvodnja otpadnih voda, njihovo pročišćavanje te ekonomsko-pravni aspekt poslovanja javnih isporučitelja i provedba EU projekata u vodnom gospodarstvu.

Vaša reakcija na temu


Napiši komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Počekajte dok se Cookie učitaju...