Sponzorirano

Nadolazeći događaji

U Pragu znanstveni kolokvij i milenijske fotografije u spomen na Fausta Vrančića

600 puta

Projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj, Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba početkom idućeg tjedna u Pragu će obilježiti 400. godišnjicu smrti hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa Fausta Vrančića znanstvenim kolokvijem te snimanjem tri milenijske fotografije fotografa Šime Strikomana. Vrančić je od 1581. do 1594. živio u Pragu kao savjetnik rimsko-njemačkog cara te češkog i hrvatskog kralja Rudolfa II., što je uvelike odredilo njegovo djelovanje na više podučja.

U ponedjeljak 9. listopada u Domu nacionalnih manjina održat će se znanstveni kolokvij o Vrančiću na kojem će izlaganje na temu Faust Vrančić – izumitelj svjetskog glasa, održati voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu dr. sc. Marijana Borić s Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU. Prof. dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu govorit će o hrvatskom jeziku u Vrančićevo doba, dok će prof. dr. sc. Zrinka Blažević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati izlaganje na temu Misaoni horizonti i političke koncepcije Fausta Vrančića. Nazočnima će se obratiti i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha, predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá i potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva Miroslav Křepela.

Prema riječima dr. sc. Marijane Borić, Faust Vrančić dugi je niz godina boravio u Pragu čija razvijena sredina mu je bila poticaj da započne rad na djelima iz područja leksikografije, tehnike, filozofije, historiografije i književnosti. „Svojim je profesionalnim, intelektualnim i duhovnim djelovanjem povezivao različite političke prostore Europe svoga doba. Djelima i značajem Vrančić nadilazi okvire nacionalne baštine, a vizionarskim projektima prerasta granice epoha", kaže Marijana Borić. Vrančić se u Pragu, uz službu na dvoru, zanimao i za tehničke projekte te dovršio u rukopisu hagiografsko djelo Život nikoliko izabranih divic, objavljeno 1606.

Također je u Pragu prikupljao i jezičnu građu za svoj Rječnik pet najuglednijih europskih jezika (latinskog, talijanskog, njemačkog, hrvatskog i mađarskog), prvi rječnik hrvatskog jezika, kojeg je dovršio i objavio u Veneciji 1595. Temeljem tog Rječnika, dodavši mu češki i poljski jezik, češki benediktinac Petr Loderecker je 1605. objavio Sedmerojezični rječnik kojem je Vrančić napisao predgovor na hrvatskom jeziku. Pretisak Lodereckerova Rječnika objavljen je 2005. u Zagrebu zaslugom češkog kroatista Dušana Karpatskog i hrvatskog publicista i izdavača Slavka Goldsteina.

22136861_1900233226668366_7535866252707434023_o.jpg

U utorak 10. listopada fotograf Šime Strikoman na Strossmayerovom trgu u Pragu snimit će tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Josipu Jurju Strossmayeru i Nikoli Tesli. Bit će to 591., 592. i 539. Strikomanova fotografija u sklopu projekta Milenijska fotografija koji realizira od 2000. U snimanju će sudjelovati nekoliko stotina učenika osnovne škole Strossmayerovo náměstí koja se nalazi na Strossmayerovom trgu, a koja ove godine slavi svoju 110. godišnjicu. U čast tog jubileja učenici će formirati logo svoje škole koji se sastoji od natpisa „Stross" i četiri olovke.

Đakovački i srijemski biskup, političar i mecena Josip Juraj Strossmayer, osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, bio je od 1888. počasni građanin Praga gdje je nakon smrti 1905. dobio čak sedam ulica koje danas nove druga imena, a od 1925. ima i svoj trg. Ondje je, na inicijativu Hrvatsko-češkog društva i hrvatskog Veleposlanstva u Pragu, u veljači 2017. postavljena spomen-ploča u Strossmayerovu čast.

Svjetski poznati izumitelj Nikola Tesla je 1880. jedan semestar studirao filozofiju na Karlovom sveučilištu u Pragu, a 1936. postao počasni doktor Češkog visokog tehničkog učilišta. U Pragu ima i svoju ulicu u kojoj mu je 2014., temeljem inicijative Hrvatsko-češkog društva i uz financijsku potporu Grada Zagreba postavljen spomenik. To je ujedno najveći Teslin spomenik na svijetu i jedini izvan njegove domovine u čijem je podizanju sudjelovala hrvatska strana.
U spomen Tesli učenici škole Strossmayerovo náměstí svojim će tijelima formirati natpis Tesla i znak munje, dok će milenijska fotografija posvećena Vrančiću imati motiv njegovog najpoznatijeg izuma – padobrana.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31