Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Višem kustosu antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toniju Brajkoviću uručen Detektor metala za arheološka istraživanja na Velikoj Mrdakovici

635 puta

Jutros je gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić uručila detektor metala višem kustosu antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toniju Brajkoviću kojeg je Grad Vodice kupio za potrebe arheoloških istraživanja na lokalitetu Velika Mrdakovica.

Naime, Grad Vodice u kontinuitetu od 2011. godine sufinancira iskapanja i istraživanja na nekropoli liburnsko-rimskog naselja na Velikoj Mrdakovici tijekom kojeg je pronađen čitav niz vrijednih staklenih, keramičkih i metalnih nalaza, među kojima je jedinstveni stakleni pužoliki riton u besprijekornom stanju, jedan od ukupno osamnaest koliko ih je do sada u svijetu pronađeno. Od 2014. godine sredstvima Europskog fonda iz programa HERA i Šibensko-kninske županije započelo je istraživanje samog naselja na tjemenu brda Velike Mrdakovice. Dobivena sredstva bila su dovoljna za iskapanje, otkrivanje i konzervaciju ostataka zidova osamnaest prostorija, a pronađen je i veliki obrambeni bedem.

IMG_1166_Large.JPG

Zbog potrebe za hitnom intervencijom, bedem se trenutno konzervira sredstvima Ministarstva kulture i Grada Vodica. To znači da se izvršilo raslojavanje kamenog plašta, izvadila se ispuna između vanjskog i unutarnjeg lica bedema, nakon čega se kamen ponovno vratio na njihovo originalno mjesto uz konsolidaciju statike i korekciju originalnog pravca bedema te je izvedena i djelomična rekonstrukcija sloga izvorne gradnje.
Nabavom detektora vrijednog 16.000,00 kuna bez PDV-a, pospješit će se pronalazak metalnih predmeta koji je u postotku puno veći nego metodom klasičnih arheoloških istraživanja, što se pokazalo na nizu arheoloških lokaliteta diljem Hrvatske. Provedenom usporedbom na terenima Virovitičko-podravske županije utvrđena je bolja učinkovitost pronalazaka arheoloških artefakata uz pomoć detektora za više od 70 %.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Oznake:


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31