11 Lis 2017
    453

Obilježena 400. obljetnica smrti hrvatskog izumitelja Fausta Vrančića u Pragu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 11 Listopad 2017 18:34

Povodom obilježavanja 400. obljetnice smrti hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa Fausta Vrančića, početkom tjedna se održao znanstveni kolokvij u Domu narodnih manjina u Pragu, dok je hrvatski poznati fotograf Šime Strikoman na Strossmayerovom trgu u Pragu snimio tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Josipu Jurju Strossmayeru i Nikoli Tesli. Akciju su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici, predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Češkoj Republici, Češko-hrvatsko društvo iz Praga, Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba i praško vatrogasno društvo (Hasičský a záchranný zbor).

 

Faust Vrančić je kao političar i diplomat na dvoru rimsko-njemačkog cara i češkog i hrvatskog kralja Rudolfa II. Habsburga, dugi niz godina boravio u Pragu. Jedna od zanimljivosti vezanih uz Fausta Vrančića je činjenica da je, kao i Leonardo da Vinci, radio nacrte padobrana, ali su Faustovi nacrti bili revolucionarni utoliko što je Leonardov padobran bio piramidalan, dok je Vrančićev četverokutnog oblika, kakav se koristi kod velike većine današnjih padobrana. Postoje i pisani tragovi o tome da je Vrančić, padobranom napravljenim po nacrtu, izveo i skok, što bi bio prvi skok padobranom u povijesti. 

Na kolokviju su izlaganje na temu ''Faust Vrančić – izumitelj svjetskog glasa'', održale voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu dr. sc. Marijana Borić s Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU (NA ČEŠKOM Chorvatske akademie ved a umeni ze Zahrebu), dok je prof. dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu govorila o hrvatskom jeziku u Vrančićevo doba. Nazočnima se obratila i hrvatska veleposlanica u Češkoj Ines Troha te predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá.

Poznati hrvatski fotograf Šime Strikoman na Strossmayerovom trgu u Pragu snimio je tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Josipu Jurju Strossmayeru i Nikoli Tesli. To su 591., 592. i 593. Strikomanova fotografija u sklopu projekta Milenijska fotografija koji realizira od 2000., a ovo je prvi slučaj da proslavljeni fotograf iz Vodica istom prigodom na jednoj lokaciji snima čak tri milenijske fotografije, i to uz pomoć praških vatrogasaca. Inače, Prag je 197. grad u kojem se organizira projekt Milenijska fotografija. U snimanju je sudjelovalo nekoliko stotina učenika osnovne škole Strossmayerovo náměstí koja se nalazi na Strossmayerovom trgu, a koja ove godine slavi svoju 110. godišnjicu. U čast tog jubileja učenici su formirali logo svoje škole koji se sastoji od natpisa „Stross" i četiri olovke.
Ako želite više saznati o velikom hrvatskom izumitelju, posjetite Memorijalni centar Faust Vrančić - ekskluzivnu modernu instituciju, novu turističku ponudu na otoku Prviću, u Gradu Vodicama i Šibensko-kninskoj županiji. Radi se o projektu vrijednom 1.306.477,95 EUR kojeg je proveo Grad Vodice u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Vodica, a sufinancirala ga je Europska unija. U memorijalnom centru možete razgledati Faustove izume u prirodnoj veličini kao što su viseći most, mlin za masline i padobranac.

fvo.jpg

Vaša reakcija na temu


Napiši komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Počekajte dok se Cookie učitaju...