Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Župan Pauk na regionalnom forumu "Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: dogovor Europske unije i Europski fond solidarnosti“

267 puta

Danas je u splitskom Centru za kulturu, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta održan regionalni forum pod nazivom "Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: dogovor Europske unije i Europski fond solidarnosti". Izlaganje o iskustvu borbe s požarima na šibensko-kninskom području održao je župan Goran Pauk.

 

„Opća percepcija je da je prostor Šibensko-kninske županije posebno ugrožen i da su požari intenzivniji, s većim štetama i površinama, te dugotrajniji nego što je to u drugim priobalnim županijama. Ovogodišnje ljeto je bilo posebno teško, ali najvažnije je istaknuti da je prošlo bez ljudskih žrtava, uz ogromni angažman vatrogasaca, vojske i građana. Od 1. lipnja do 30. rujna imali smo ukupno 844 vatrogasne intervencije, od kojih je 529 bilo intervencija požara otvorenog prostora. Najveći broj požara je bio u kategoriji do 10 ha, što ukazuje na brze i uspješne intervencije. U razdoblju od 1994. – 2012. prosječno je zabilježeno 518 požara otvorenog prostora po godini, a nakon 2012. godine taj broj požara raste.", kazao je župan u svom današnjem izlaganju.

Od rujna 2016. godine na području Šibensko-kninske županije implementiran je projekt HOLISTIC koji je sufinanciran iz predpristupnog fonda EU – program IPA jadranska prekogranična suradnja 2007. – 2013., u okviru kojeg su provedene brojne edukacije i podizanje svijesti građana o rizicima i opasnostima od požara.

„Opći cilj projekta Holistic su prevencija i ublažavanje prirodnih rizika s posebnim naglaskom na rizike od požara i potresa. U okviru projekta, postavljen je napredni sustav videonadzora zaštite od šumskih požara. Riječ je o sustavu videonadzora s detekcijom dima u vidljivom dijelu spektra. Nakon detaljne analize područja, na ukupno tri lokacije postavljene su kamere koje se prate u Županijskom vatrogasnom centru Šibensko-kninske županije. Ovaj pilot projekt već je pokazao dobre rezultate: veći broj dojava građana u periodu kad je dozvoljeno paljenje korova u poljima te kraće vrijeme izlaska na intervenciju. Zbog toga je nužno nastaviti provedbu ovakvih i sličnih projekata.", naglasio je župan Pauk.

Regionalni forum održan je u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, na kojem je uvodno izlaganje održao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a na njemu su sudjelovali zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Željana Zovko i Ivica Tolić; zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Ivan Kovačević; predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Karmen Maričić; klimatolog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Ivica Vilibić, te predstavnici građanskih inicijativa.


ATT desktop 1150x200 animated

BumbaNG
tehnoadeo2017
 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala Infovodice. Infovodice zadržava pravo obrisati neprimjeren komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal Infovodice nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Oznake:


LITRETAVANJE PO VODICAMA

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31