Sponzorirano

Nadolazeći događaji

Vodiški vremeplov

Vodiški vremeplov (48)

Pod motom „Ljubav djeci prije svega" Savez DND-u suradnji s DND u gradovima i općinama već više od trideset godina prvi puni tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan. Nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji se skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu.

Početkom devedesetih godina (prošlog stoljeća) Vodice su imale radio postaju. Pokrenuli su je Auror Friganović, Tonči Juričev – Grgin, Damir Senečić i pokojni Vicko Juričev, a u njenom radu sudjelovali su i Oliver Bilan, Antonio Josipović, Vinko Srdarev i još neki drugi.

U Vodicama ima puno zaljubljenika u lov na divljač. Okupljeni su u lovačko društvo koje se danas zove „Sokol", a nekadašnji naziv bio je „Plavi Jadran".

Na današnji dan 1991. godine u šestom danu bitke za Vodice i Šibenik, Goran Pauk i Neven Livajić oborili su dva neprijateljska Jastreba JNA, a mladi 23-godišnji Filip Gaćina, koji je toga dana punio topove, sav ushićen je povikao "Oba dva, oba dva, oba su pala!". Bio je to uzvik nade, uzvik koji je ušao u legendu kao simbol otpora srpskoj agresiji. Snimka našeg Ivice Bilana, koji je radio na tadašnjoj Televiziji Vodice, postala je moralna vodilja za brojne hrvatske dragovoljce i vojnike. Zamolili smo ga da se prisjeti tog dana...

Ratna epopeja Vodica, ispisana ožiljcima preživjelih i sjećanjem na poginule, cvijećem položenim na krš s kojeg su se branili domovi, domovina i ljudsko dostojanstvo, video-zapisima o prkosu i ponosu branitelja i civilnog pučanstva, doima se kao nastavak mita o Davidu i Golijatu. Jednoga dana mladići su u kafićima odložili šalice s kavom i odjenuli maskirnu odoru, zastali u šetnji korzom i čvrsto stisnuli ruku djevojci na rastanku, ribari su se preko noći preobrazili u ratnike, žene i djeca požurili su u skloništa, muškarci su napustili svakidašnji posao i zauzeli obrambene položaje. David se odlučio suprotstaviti Golijatu.

Pjevač Ante Matura Mat snimio je 1991. godine pjesmu "Ne plači Hrvatsko", koja je uvrštena među dvadeset najboljih domoljubnih pjesma u izdanju Croatia recordsa.

Na početku rata u Hrvatskoj 1991. godine majke hrvatskih mladića koji su u tom trenutku bili ročnici u JNA stvorile su i razvile prvi pravi hrvatski mirotvorni pokret nazvan „Bedem ljubavi".

Naš mještanin Dinko Križan Vučak pretražujući digitaliziranu građu šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" naišao je na zanimljive članke u kojima se opisivalo kako se slavio blagdan Gospe od Karmela u Vodicama 30.-ih godina prošlog stoljeća

Središta nekadašnjeg javnoga života bile su brijačnice u kojima se često vodio živi razgovor, komentirala politička zbivanja, lokalne teme i događaji.

Duga je tradicija jedrenja na dasci (surfanja) u Vodicama. Neki od vodičkih zaljubljenika u surfanje bili su istinske legende ovog predivnog sporta (Zoran Srdarev, Damir Hanžek, Danijel Delabarbara, Zoran Markoč, Marinko Kardum, Boris Šprljan, Grgo Skočić, Mario Fržop, Ante Validžić, Mario Relja, Krešimir Skočić – Talični, Birin Ratko– mlađi Kejo, Grgo Franin,... )

  1. Foto vijesti
  2. Video vijesti

O nama

Informativno oglasni portal Grada Vodica - Gradske, kulturne, sportske vijesti, video i fotografije vezane za Vodice i širu okolicu

E-mail:

Arhiva vijesti

« Lipanj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30