12 Lis 2017
    1399

Udruga umirovljenika Općine Tribunj započela je s realizacijom projekta "Hodanjem do zdravlja"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
0

U listopadu 2017. godine Udruga umirovljenika Općine Tribunj započela je s realizacijom projekta "Hodanjem do zdravlja" financiranom od strane Općine Tribunj na javnom natječaju za financiranje projekata od interesa za Općinu Tribunj koje provode organizacije civilnog društva.

 

Cilj projekta je popularizirati tehniku nordijskog hodanja te stvoriti dodatni sadržaj na području Općine Tribunj koji će pridonijeti boljem zdravstvenom i društvenog položaju osoba treće životne dobi. Za spomenutu ciljanu skupinu organizirana je u subotu 7. listopada škola nordijskog hodanja te je izvršena nabava opreme za nordijsko hodanje. Po završenoj školi nordijskog hodanja polaznici su nastavili s tjednim grupnim treninzima na području Općine Tribunj koja obiluje raznolikim stazama i izvrsnim vremenskim uvjetima za provođenje ovog vida rekreacije.

Svojim višegodišnjim iskustvom i s opremom podršku projektu su pružili Škola trčanja Zadar, Triatlon klub Zadar te Hrvatski savez nordijskog hodanja koji su korisnike projekta podučili o pravilnom korištenju opreme te ih motivirali za ozbiljnije bavljenje ovim iznimno korisnim i zdravim sportom.

Iz Udruge umirovljenika Općine Tribunj su nam ujedno kazali da su se za nordijsko hodanje odlučili iz razloga jer ova relativno nova tehnika pridonosi boljoj kvaliteti života, jačim kostima, mišićima i zglobovima, manjoj podložnosti padovima i boljoj pokretljivosti. Poticanje sumještana treće životne dobi na redovito bavljenje rekreacijom djelovati će ujedno i na prevenciju raznih oboljenja kojima je podložna ova ciljana skupina.

IMG_5766.jpg

Nordijsko hodanje je s oko 6 milijuna aktivnih hodača trenutno jako popularan rekreacijski sport u Europi te se kao takav nalazi u ponudi brojnih turističkih gradova i naselja pogotovo onih u ruralnim sredinama. Primjeren je za sve dobne skupine a može se prakticirati tijekom cijele godine, po ravnom, tvrdom i prirodnom terenu, uzbrdo i nizbrdo, u grupama ili pojedinačno.

Nordijsko hodanje je hodanje s pomoću specijalno dizajniranih štapova, a za razliku od „ običnog" hodanja ono uključuje pokretanje i gornjeg dijela tijela, što omogućuje korištenje 90 % mišića te se s toga smatra najučinkovitijim načinom sportske rekreacije.

Medicinska istraživanja pokazuju da nordijsko hodanje povećava mišićnu masu, ublažava migrenu, reumatizam, artroze, sprečava nastanak osteoporoze i smanjuje rizik nastanka dijabetesa. Tehnika nordijskog hodanja ne zahtjeva skupocjenu opremu ni zahtjevne prostorne uvjete a višestruko je korisna za srce i krvne žile, mišiće, kralježnicu i zglobove. Posebno je pogodna za one koji žele mršaviti jer se ovim načinom gubi 40% više kalorija nego hodanjem bez štapova. Obzirom da se treninzi vrše na svježem zraku nordijsko hodanje je povoljno za poboljšanje imuniteta, smanjenje stresa te u konačnici za dobro raspoloženje.

IMG_5770.jpg

Veliki broj staza i puteva na području Općine Tribunj iznimno je povoljan za ovaj tip rekreacije pa se tako treninzi mogu provoditi neposredno kraj mora zatim kroz polja maslina ili pak na brdima kroz borovu šumu. Pojedine staze su ravne dok se pojedine šetnje mogu raditi i na strmijim stazama do prekrasnih vidikovaca, npr. Brdo Sv. Nikole ili pak do kapelice Sv. Roka. Sama klima je također vrlo pogodna za prakticiranje ove vrste rekreacije pa tako postoje preduvjeti da se ona prakticira tijekom čitave godine.

Vaša reakcija na temu


Napiši komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Počekajte dok se Cookie učitaju...