03 Lip 2018

Nagradni izlet i hodočašće djece i mladih u Zadar i Vranu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

Subota, 2. lipnja, bila je radostan dan za našu djecu i mlade župljane. Naime, zajednica od oko 80-tak, koji su kroz proteklu školsku godinu bili aktivni u životu župe i vršili ulogu pjevača u dječjem crkvenom zboru, bibličara, župnih čitača i ministranata, zajedno s našim župnikom don Franjom Glasnovićem, te sa svojim voditeljima s. Lidijom Grgat i vjeroučiteljicom Valerijom Buha posjetili Zadar i Vranu.


Dva autobusa naših mladih aktivnih župljana najprije su stigli u zadarsku katedralu sv. Stošije ili Anastazije. Predvođeni domaćim katedralnim župnikom, upoznali smo se s temeljnim činjenicama o toj najvećoj katedrali u Hrvatskoj, te posjetili grobove prethodnih zadarskih biskupa. Članovi crkvenog dječjeg zbora svojom pjesmom dali su slavu i hvalu Bogu i osjetili svu melodioznost crkvenog prostora.

Napustivši zadarsku katedralu, posjetili smo i jedinstvene orgulje na svijetu - morske orgulje. Nakratko smo se odmorili uz njihov moćan, pomalo mističan zvuk koje smo udružili svojim radosnim pjevanjem „Aleluja“, produživši tako raspjevani do nadasve zanimljivog „Pozdrava suncu“…

Gostoljubiv domaćin u crkvi sv. Šime progovorio nam je o nadaleko poznatom sarkofagu sv. Šimuna kojeg u svetištu pridržavaju dva anđela. Zanimljivo je da su anđeli napravljeni od istopljenog bakra jednog topa, koji je pak prije također napravljen od rastaljenog crkvenog zvona. Tako se crkveni predmet – zvono, u tom neobičnom kruženju, opet crkvi vratilo kroz dva velika anđela – postolja sarkofaga sv. Šimuna.

Osvježeni sladoledima, kojima nas je počastio Župnik, krenuli smo u Vranu gdje su u predivnoj prirodnoj galeriji svetišta sv. Nediljice naše bibličarke osmašice Martina Tarle i Lucia Bačić uz pomoć Iris La Mazza, organizirale dinamičnu i zanimljivu igru za sve sudionike ovog hodočašća.

Napominjemo da su Martina i Lucia , zajedno s još dvije djevojke iz naše župe, ove godine polazile tečaj za župne animatore i još samo trebaju proći ljetnu specijalizaciju da bi dobile certifikat za djelovanje. Uz već određeno djelovanje kroz bibličare u kojima su se jednom okušale kao animatorice susreta, ovo je njihovo prvo samostalno animatorsko vodstveno djelovanje kroz koje stiču samopouzdanje, spretnost i druge potrebne vještine za vođenje župne grupe.

0-02-05-0c77b87a0b5b51f297409184fce2208ef422f4c9bf004ad1fef14d15e7cb9415_c90e104b.jpg

Sretni, raspjevani i pomalo umorni što od vrućine što od sadržajnog i jako bogatog programa, vratismo se svojim Vodicama.

I napomena: osobito raduje činjenica što ovo nisu sva djeca aktivno prisutna u životu naše župe.

Istine radi, dio djece pripadnika gore navedenih zajednica nije mogao ići na hodočašće jer se ono datumom poklopilo s ostalim vrlo bitnim zbivanjima…

Tako da smo poveli sve koji su aktivni u životu župe i koji su željeli ići ali su bili spriječeni, zasigurno bi nam trebao još jedan autobus. Radujemo se svakom rastu i napretku naših mladih na kojima počiva budućnost ovog mjesta i ove župne zajednice! Naročito se radujemo napretku i rastu u onome što je čovjeku kršćaninu specifično: u duhovnosti, vjeri, ljubavi i svijesti odgovornosti za svoju župu.

U prilogu galerija slika našeg Ante Marića koji se trudio zabilježiti mnogo zanimljivih detalja.
V.B.

Vaša reakcija na temu


Napiši komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Počekajte dok se Cookie učitaju...