Travanj 18, 2018 5731

Nakon provedene ankete: Nema potrebe za dvosmjenski rad u dječjem vrtiću Tamaris

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Početkom prošle godine Vlada je predstavila plan demografske mjere kojim bi vrtići, u kojima se za to iskaže potreba, radili u dvije smjene, a također bi se, po potrebi organizirala i dežurstva subotom.

- Dostupnost vrtića i skrbi za djecu svakako je jedna od najvažnijih usluga koje obiteljima trebaju u usklađivanju obiteljskog i poslovnog života. Vrtići, pak, dugi niz godina rade po istom ustaljenom radnom vremenu i u mnogima od njih već nakon 16 sati nema osigurane skrbi. Istodobno, mnogi roditelji rade i popodne i subotom i tu moramo napraviti ozbiljne promjene - rekao je tada dr. Strmota, državni tajnik za demografiju za Jutarnji list.

Ovaj plan na prvu zvuči odlično; došlo bi do novih zapošljavanja, roditelji koji rade popodnevne smjene imali bi adekvatnu skrb za svoju djecu, a ono najzvučnije je to da bi taj popodnevni vrtić bio besplatan. No, s druge strane ovaj projekt bi bio samo prve dvije godine financiran od strane Vlade, a kasnije bi se troškovi prenijeli na osnivača, odnosno na sam vrtić.

Također, zbog mogućnosti besplatnog pohađanja vrtića u poslijepodnevnoj smjeni moglo bi doći do toga da roditelji, koji bi bili u mogućnosti, odluče "iskoristiti" tu opciju radi čega postoji opasnost od manjka vrtićkih kapaciteta koji je već problem i danas, u jednosmjenskom radu.

U dječjem vrtiću Tamaris je na ovu temu provedena anketa i kako saznajemo od ravnateljice Tine Valerije Storić, u Vodicama se nije iskazao interes za dvosmjenski rad.

"Interesa uvijek ima, ali potrebe su drugačije. Ipak, postoji potreba za produljenjem rada vrtića za sat do dva, odnosno da vrtić radi do 17.30 ili 18.00 sati što se nadam da će biti moguće i ostvariti", rekla nam je ravnateljica Storić.

Ovaj Vladin plan nije prošao u Vodicama, ali je osvijetlio neke druge potrebe stanovnika koje će se uzeti u obzir i koje će, kako nam iz Tamarisa otkrivaju, u svakom slučaju donijeti određene promjene o kojima će javnost uskoro biti informirana.

djelomob1.jpg