Travanj 30, 2018 4218

Ministarstvo Uprave odgovorilo: Statut i peta sjednica Gradskog vijeća doneseni zakonito

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Marin Mikšić predsjednik gradskog vijeća nije prekršio zakon kad je sazvao petu sjednicu Gradskog vijeća, utvrđeno je u dopisu Ministarstva Uprave poslano na adresu Grada Vodica.


Naime, isto Ministarstvo zaprimilo je 09. ožujka dopis Ureda državne uprave u Šibensko kninskoj županiji i u dopisu podnesak sedam oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vodica kojim se traži utvrđivanje zakonitosti akta donesenog na 5. sjednici Gradskog vijeća te ispitivanje povreda službene dužnosti i zlouporabe položaja od strane predsjednika Gradskog vijeća Marina Mikšića.

Oporba smatra da je Statut Grada Vodica donesen nakon isteka roka za usklađivanje statuta jedinica lokalne i područne samouprave te traži da se utvrdi odgovornost službenika Marsela Mitrovića-Matića kao odgovorne osobe za pripremanje akata koje donosi Gradsko vijeće

U odgovoru Ministarstva stoji kako je postupak donošenja Statuta Grada Vodica započeo prije isteka roka za usklađivanje te da je 5. sjednica Gradskog vijeća s točkom Dnevnog reda 9. „Donošenje Statuta Grada Vodica" sazvana 06. veljače 2018. te da je Statut Grada Vodica donesen potrebnim brojem glasova, odnosno 8 glasova „za". Stoga je u ovom slučaju riječ o neznatnom odstupanju od propisanog roka, tim više kako je prethodno navedeno sam postupak donošenja Statuta Grada Vodica započeo u okviru roka predviđenog Zakonom.

Uvažavajući navedeno načelo "in favorem" lokalne samouprave, Ministarstvo uprave je ocijenilo kako je Statut Grada Vodica donesen potrebnom većinom te da se ne mogu učiniti dvojbenom navedene činjenice i dovesti u pitanje zakonitost donošenja Statuta Grada Vodica od strane Gradskog vijeća Grada Vodica priopćilo je Ministarstvo uprave Republike Hrvatske koje je potpisao ministar Lovro Kušćević

djelomob1.jpg