Svibanj 12, 2018 9694

Pokrenuli peticiju: Građani se protive postavljanju bazne stanice na vrh zgrade u ulici Roca Pave

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Više od 120 mještana potpisalo je peticiju kojom se protive postavljanju bazne stanice Tele2 operatera na vrh zgrade u ulici Roca Pave 8. Peticiju su nakon saznanja o namjeri postavljanja iste u kratkom roku potpisali stanari okolnih ulica.

Predstavnici Inicijative građana koji su pokrenuli peticiju, smatraju da će bazna stanica štetno djelovati na zdravlje ljudi, ponajprije djece, jer će se nalaziti u blizini njihovih kuća, a kako od njih saznajemo, operater Tele2 stanicu namjerava postaviti uz suglasnost dva stanara i vlasnika jednog poslovnog prostora.

„ Jedna stanarka u zgradi se izjasnila protiv, jer i sama ima problema sa zdravljem. Čim smo saznali da će se na zgradi postavljati stanica, pokrenuli smo potpisivanje peticije, kontaktirali Grad i Županiju. Prema onom što su nam rekli iz Grada Vodica, u našem prostornom planu, za postavljanje takvih stanica postoje jasno ucrtana mjesta gdje se mogu postavljati, međutim Grad Vodice nema direktne ingerencije i ne može utjecati na postavljanje takvih stanica, to je u nadležnosti Županije koja bi morala djelovati prema PP Grada Vodica“ – rekli su nam predstavnici Građanske inicijative, vidno uznemireni što će se u njihovoj blizini postaviti antena.

Pročelnica za prostorno uređenje i gradnju ŠK županije Semira Škugor nije nam bila u mogućnosti dati bilo koju informaciju zbog trenutne nemogućnosti pristupa sustavu „e-dozvole“ i ažuriranja podataka.

"Trenutno ne mogu saznati o kojoj se katastarskoj čestici se radi, tko je investitor i koji je njihov zahtjev" – rekla nam je Semira Škugor te dodala kako točne podatke može dobiti u ponedjeljak, bilo da se radi o izdavanju lokacijske, građevinske dozvole ili je prijavljena gradnja na temelju Glavnog projekta. 

"Ovim putem naglašavam da nije moguće postavljanje takvih naprava ukoliko to ne predviđa Prostorni plan, ne samo Grada Vodica nego i cijele županije." – rekla nam je na kraju pročelnica Semira Škugor

20180511_1804271.jpg

Antena koja će biti postavljena u skladu je s propisima koji vrijede u Republici Hrvatskoj – rekao nam je Ante Grbac, ovlašteni predstavnik stanara zgrade u ulici Roca Pave 8, koji ima 78% potpisa suglasnosti stanara za postavljanje bazne stanice na zgradu" Razina zračenja koja je dozvoljena u RH je tri puta manja nego u EU. Također, zračenje antena je puno manje nego zračenja mobilnih uređaja, a svima nama bi trebalo biti u interesu da takvih antena ima što više, jer što je mobilna stanica dalje, naši mobilni uređaji zrače više kako bi uhvatili signal" – objašnjava nam Ante Grbac te naglašava da u svakom trenutku stanari u zgradi i okolici mogu naručiti od HAKOM-a mjerenje zračenja

"U ovom slučaju postavljena bazna stanica bit će 12 metara iznad bilo koje nekretnine u krugu od 200 metara, tako da zračenje neće nikome smetati, a i sami ne bi pristali na postavljanje iste da nismo uvjereni u to jer u istoj zgradi i živimo" – zaključio je Ante Grbac

Poslijednja izmjena dana Subota, 12 Svibanj 2018 13:02
djelomob1.jpg