Kolovoz 17, 2018 9162 Ilustracija / Pixabay

RAZGOVOR S DR. BRAJKOVIĆEM

Na Hitnoj svakodnevno saniraju po nekoliko uboda stršljena: Kako postupiti?

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
Ubod stršljena obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija. Ali, koliko god zadnje vrijeme pričali o ubodima stršljena, razloga panici nema – ubodi su statistički jednaki godinama, a vrućine su te kad su, takozvani napadi, nešto češći.

Svakodnevno na hitni bolnički prijem pristigne od tri do pet građana s ubodom insekata. Od pacijenata se često ne može dobiti relevantna informacija o kakvom se točno insektu radi i s kakvim potencijalom opasnosti uboda stoga se uvijek preporuča ponijeti ga sa sobom.

- U izuzetno vrućim danima koncentracija otrova u stršljenima i drugim insektima može biti pogubna. Ako nastupi alergijska reakcija može dovesti do smrtnog ishoda, a može se spriječiti jedino lijekom. Ali, paniku ne treba širiti – jednostavno, insekta treba ukloniti i staviti hladni oblog da se spriječi disperzija, kazao je doktor Nino Brajković, voditelj OHBP-a šibenske opće bolnice.

Nino.jpgdr. Nino Brajković - Foto: Šibenik IN

Najopasniji su ubodi u predjelu glave i vrata, a posebice jezika ili u slučaja gutanja te se takvi slučajevi se hospitaliziraju. Inače, svi pacijenti na prijemu dobiju terapiju injekcijama – antihistaminik koji sprječava širenje otrova i pojavu kaskadne reakcije.

- Njime se sprečava oslobađanje histamina iz otrova te pruža prvu pomoć. On je kratkotrajan te pri slijedećem ubodu postupak se mora ponoviti, pojasnio je.

Alergijske reakcije mogu biti momentalne, ali i odgođene. U rizičnu skupinu spadaju djeca, kronični bolesnici starije životne dobi, alergičari i svi oni koji su ubodu izloženi u predjelu glave i vrata i trebali bi na hitni prijem doći odmah. Preporuka svima ubodenima je da se ne izlažu suncu te da poslije miruju.

- U medicini je poznato to da u prvom kontaktu s nekim alergenom neće izazvati nikakvu reakciju, ali drugi, treći, peti put reakcija može biti mnogo značajnija. S alergijama i ubodima nema pravila, siva je to zona, zaključio je doktor Brajković.
Ubodi insekata znaju biti izrazito neugodni, a to najbolje zna naša sugrađanka koju smo zatekli na prijemu nakon drugog uboda.

- Iako je to tek osa, poslije uboda se nisam osjećala dobro. Doktori, gdje sam na praksi, uputili su me na hitnu i srećom svi su brzo reagirali i ja nisam alergična. Grozno iskustvo, ali proći će, kazala je pacijentica Alina Roca dok je primala i infuziju.

Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Kolovoz 2018 13:39
djelomob1.jpg