Kolovoz 20, 2018 7945 Ilustracija/ Pexels.com

AMBULANTA ZATVORENA NA TRI TJEDNA

SLUČAJ VODIČKE PEDIJATRIJE: HZZO priopćio da nije postojala mogućnost zamjene zbog nedostatka pedijatara

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Na portal Infovodice stigle su brojne poruke nezadovoljnih roditelja kojima je neshvatljivo da u srcu sezone – kad su Vodice pune turista, ali i zbog domaćih pacijenata, liječnik uzme odmor, a da zamjena nije osigurana. Nemali ih je broj iznenadila činjenica da je pedijatrija u Vodicama zatvorena zbog godišnjeg odmora dr. med. Dunje Radetić od 07. do 26. kolovoza.

Naime, broj stanovnika u Vodicama svake je godine sve veći, a u ljetnim mjesecima brojka od 10.000 stanovnika, koliko ih živi na području Vodica , višestruko se poveća. Tim je ljudima potrebno riješiti zdravstvenu zaštitu, a posebno najmlađima - pedijatrijsku skrb.

„Na vratima pedijatrije se upućuje na pedijatrijski odjel u Šibeniku, do kojeg nisu svi u mogućnosti doći. Sve ostaje na liječnicima opće prakse koji su prenatrpani poslom. Neke uspiju i primiti ali većinom ih zbog svojih pacijenata ne obrade već šalju u Šibenik pri čemu nastaje nezadovoljstvo i jako ružna situacija u našoj ambulanti“, rekla nam je majka malodobnog djeteta te dodala:

„Malena mi ima veliku temperaturu već četiri dana, a do Šibenika sad ići autobusom ili tražiti nekog da me vozi mi ne pada na pamet. Na svu sreću liječnik obiteljske medicine je primio moje dijete“

Tražili smo objašnjenje od HZZO-a zbog čega nije osigurana zamjena. Evo njihovog odgovora:

„Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je 10. kolovoza 2018. po saznanju o godišnjem odmoru pedijatra u Vodicama kontaktirao ravnateljstvo Doma zdravlja čija je zaposlenica doktor pedijatar da uspostavi kontinuirano provođenje pedijatrijske skrbi što je i ugovorna obveza. Ravnatelj doma zdravlja nas je obavijestio da budući da ne postoji mogućnost adekvatne zamjene zbog nedostatka pedijatara, na vrata ambulante je stavljena obavijest da se pacijenti mogu obratiti za pomoć u ambulanti opće-obiteljske medicine dr. Roka Fantulina ili (ukoliko se radi o djeci do godine dana) pedijatrijskim ambulantama u 16 km udaljenom Šibeniku. Napominjemo kako HZZO ne osigurava zamjenu nego ugovaratelj, u ovom slučaju Dom zdravlja.“

Do doktorice Radetić nismo uspjeli doći, ali spomenimo kako roditelji koji su nam se obratili za njezin rad imaju samo riječi hvale te smatraju da je nakon četiri godine neprekidnog rada sigurno zaslužila odmor, ali da je trebala biti osigurana zamjena.

Podsjetimo i na to kako je točno prije četiri godine vodičkoj pedijatrijskoj ambulanti prijetilo gašenje zbog nedovoljnog broja prijavljenih pacijenata.Naime, nakon upornog zalaganja Grada Vodica, početkom 2012. godine uređena je i opremljena pedijatrijska ambulanta na katu vodičke zdravstvene stanice, u kojoj je svoju ordinaciju otvorila pedijatrica Dunja Radetić, a da bi bili zadovoljeni zakonom propisani uvjeti, dr. med. Radetić je trebala imati upisanih 715 pacijenata – kojih tada nije imala.

Preko medija se uspješno apeliralo na roditelje iz Vodica da upišu svoje mališana kako nebi došlo do zatvaranja.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 20 Kolovoz 2018 11:21
djelomob1.jpg