Rujan 04, 2018 3442 Ilustracija / Pexels.com

Ukinuti mobitele u školama ili ne? Svaku distrakciju vodička škola djelotvorno disciplinira

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Francuska početkom nove školske godine u osnovnim školama u potpunosti djeci zabranjuje korištenje mobitela, i to ne samo za vrijeme nastave, kao što je i do sada bio slučaj, već i za vrijeme odmora, ručka, odnosno za čitavog vremena dok su djeca u školi. Treba li takvo što našim školama? Roditelji u Vodicama su podijeljenih mišljenja.

 

Problem mobitela u školama francuska vlada gleda kao javnozdravstveni problem: preko njih se zlostavlja na društvenim mrežama, pod odmorom djecu sprečavaju da uživo komuniciraju, ali i da se igraju kao što je nekad bilo normalno pod odmorom, a iz škola je pak gotovo nestalo. No, je li to rješenje? Ili tek stvar discipline?

- Mobiteli su u našoj školi dozvoljeni i tako će zasada i ostati. Naravno, ne preko nastave. Mi smo to disciplinirali na način da ukoliko se dogodi da školarci tada koriste mobitel ili im makar slučajno zazvoni – on se oduzima te roditelj dolazi po njega, objasnio je Grgo Friganović, ravnatelj OŠ Vodice.

Takva se praksa naime pokazala djelotvornom. Poprilična kolekcija mobilnih uređaja u ravnateljevu se uredu smanjila na svega pet do šest godišnje. Ipak, što se tiče prednosti donošenja takve zabrane, školarce u igri u dvorištu još uvijek možemo vidjeti. Sve ostalo stvar je odgoja, i dovodi drugo veliko pitanje – pitanje medijske pismenosti. Jer, zabranama cyberbulling – vršnjačko nasilje preko interneta, tako se neće ukinuti.

Oko pitanja uvođenja same zabrane, troje roditelja vodičkih školaraca podijeljenih su mišljenja.

- Teško je to pitanje… Mnogi roditelji djeci daju mobitele iz sigurnosnih razloga. Nek' im škola ukine pristup internetu ako mobiteli ometaju nastavu. Zapravo, najbolje rješenje bili bi oni stariji modeli mobitela koji imaju isključivo funkciju poziva i poruka, kazao je Josip Ercegović.

- Moje dijete nema još mobitel, ali ga planiram nabaviti. To je jedini kontakt s djetetom dok mu nismo u blizini. U slučaju da me posao zaustavi da stignem u točno dogovoreno vrijeme po njega, kako bi mu se trebao javiti? Takve odluke ne treba donositi, samo uvesti disciplinu i voditi računa o tome da se ne koriste za vrijeme nastave, smatra Ivan Štefanac, otac osmogodišnjeg dječaka.

- Slažem se s odlukom francuske vlade. Što manje pozornosti mobitelima, više knjigama. U osnovnim školama smatram da oni nisu potrebni bez obzira na prednosti te bi ih strogo zabranio. Mala smo mi sredina, zaključio je Marko Duspara.

A što vi mislite? Komentirajte ispod

Tags
djelomob1.jpg