Veljača 13, 2019 3316 Ilustracija / Pixabay

U TIJEKU JE ODSTREL DIVLJIH SVINJA: Kako se vodički lovci nose s opasnostima lova?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Proteklog mjeseca kod Lipovljana tijekom lova biskup je pucao u divlju svinju, a upucao čovjeka. Nesretni slučaj teškog ranjavanja lovca u organiziranom i prijavljenom lovu, udaljenih oko 90 m na susjednim čekama, srećom nije uobičajeno zbog niza pravila koje se svi moraju pridržavati.

 

U to nas je uputio predsjednik vodičkog lovačkog društva Sokol Krešimir Sokol koji je upravo u tijeku organiziranog odstrela divljih svinja na našem području.

- Sigurnost je na prvom mjestu i na takve stvari najstrože se pazi. Kod nas se nikad ništa sličnog nije dogodilo, a prvo pravilo je da se nikad ne puca u nešto u što nisi 100 % siguran da vidiš. Prije svakog lova, lovci prolaze čitavu proceduru upozorenja na zbornom mjestu, objasnio je Ševerdija.

Ipak, čini se da je nesretni lovac iz Lipovljana stradao od rikošeta - odnosno odbijenog zrna, a ne od izravnog pogotka. I njih je organizator uputio u sve opasnosti lova i pravila kojih se strogo moraju držati, od kojih je i ono da se ne smiju micati sa svoga mjesta na čeki jer neovlašteno napuštanje čeke podliježe sankciji – izbacivanju iz lova.

Također, Sokol je proteklog vikenda u sklopu naredbe Ministarstva poljoprivrede zbog prevencije afričke svinjske kuge krenuo u odstrel koji nije rezultirao 'plodom', naime naši lovci nisu naišli ni na jednu divlju svinju.

- Teren, rupa za odlaganje trupova i sve potrebno za dezinfekciju su pripremljeni, a s izvršavanjem naredbe nastavljamo svakog narednog vikenda, kazao je Ševerdija.

 

djelomob1.jpg