Srpanj 24, 2019 7261 Poslovi.infostud.com Poslovi.infostud.com

U Hrvatskoj je trenutno 10.000 sezonaca iz Srbije

Srbijanac na sezoni u restoranu - pizzeriji Šimun prenosi svoja iskustva: 'Da nije dobro – ja bih prvim autobusom pošao kući'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
"Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje - nitko te neće dirati, al ne zaboravi tko si, što si i odakle si i ne stidi se toga" - ovo je Šimun Jakovljević poručio Nemanji Pavloviću kada je došao kod njega u potrazi za poslom, piše portal Poslovi.infostud.


Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova gotovo deset tisuća građana Srbije trenutno legalno rade u Hrvatskoj. Za portal Poslovi.infostud Šimun Jakovljević je kazao da se hrvatskoj Vladi treba zahvaliti za to što su omogućili i pojednostavili izdavanje radnih dozvola za strance s kojima ima uglavnom pozitivna iskustva.

"Iskustva s strancima su dobra, nema tu neke razlike. Ako si čovik i ako si doša raditi onda ćeš biti poštovan i cijenjen, a ako si zabušant i mudrijaš onda ideš kući! Ja recimo imam i dobrih, a i loših iskustva s radnicima iz uvoza. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije je kod nas već skoro dva miseca. Doša je k'o pizza majstor. Kako za sad stoje stvari on može ostati i cilu godinu kod nas u radnom odnosu" – kazao im je Jakovljević.

S druge strane, Nemanji nije bilo svejedno kada se otvorila ova mogućnost jer je došao “na slijepo”. Još iz Srbije. U mjesto gdje nikada nije bio, niti je netko od njegovih bio. Ali je Hrvatsku izabrao zbog čiste računice – plaća je duplo veća nego u Crnoj Gori.
 
“Da nije dobro – ja bih prvim autobusom pošao kući, ako ćeš iskreno. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio doći i nakon dva mjeseca sam zadovoljan svim segmentima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom. Sa svima” – govori im Nemanja.
 
Koliko je zadovoljan najbolje opisuje to da razmišlja da ostane cijelu godinu, a ne samo tokom turističke sezone. Problema zbog toga što je iz Srbije – nema.
 
“Ama baš nikakvih problema nema. Svi su me odlično prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice “Srbija” i da se ja sad glupiram. Nisam takav, ali gdje god da odem, u trgovinu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama – nitko, ama baš niko ništa nije rekao” – tvrdi Nemanja.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 24 Srpanj 2019 19:36
djelomob1.jpg