29 Srp 2019
    1016

Vijećnica Meri Bandl Valeš o nazivu i osnovnim djelatnostima

Izmjena odluke o osnivanju Pučkog otvorenog učilišta Vodice otvorila raspravu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Utorak, 30 Srpanj 2019 01:58
Vijećnica Liste našeg mista Meri Bandl Valeš osvrnula se na jednu od proteklih sjednica na kojem je jedna od točaka bila izvješće o radu Pučkog otvorenog učilišta. Kako navodi, ravnateljica Birin je iznijela sve ono što je ona smatrala da je Pučko otvoreno učilište napravilo te da se to odnosilo na ljude koji su zakupili prostor i koji su obavljali svoju određenu djelatnost u tim prostorima. Bilo je pitanja i o vrtiću i EU projektu.


- Svi ovdje prisutni nisu reagirali, svi ste vi jednoglasno, HDZ plus HSS digli ruku i to prihvatili. Jedino sam ja rekla kako u njezinom izvješću ne postoji ništa od njenih osobnih projekata, odnosno od ideja, realizacije, bilo čega što se tiče nje kao ravnateljice ili osnovne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta, a to je osnovno i srednje obrazovanje odraslih osoba koje je vezano sa zakonom o pučkim učilištima, navela je vijećnica Meri Bandl Valeš.

Na dnevnom redu pod 22. točkom je bila izmjena odluke o osnivanju.

- Danas imamo situaciju gdje se ta odluka želi promijeniti u osnovnoj djelatnosti, a to je obrazovanje odraslih osoba. Kakvu svrhu uopće ima ako u svojoj djelatnosti ne obavlja ono zbog čega je i osnovano?

Isto tako, zanimalo ju je što je sa srednjim obrazovanjem s obzirom, kako je navela, da se već 30 godina u Vodicama govori o osnivanju glazbene škole.

- U ovom slučaju znači li da ravnateljica nije sposobna obavljati taj posao ili da jednostavno takva djelatnost ne postoji u Vodicama niti postoji potreba za tako nečim?

Tajnik Grada Marselo Mitrović-Matić nije želio ulaziti u izvješće o radu ravnatelja ustanove kojeg je usvojilo ovo gradsko vijeće niti je to, kako je kazao, njegova zadaća.

- Ja vam mogu odgovoriti na pitanja pravne prirode. Naime, u jednoj rečenici ste rekli da se ukida djelatnost koja je temeljna od Pučkog otvorenog učilišta i na koji je način uopće moguće da se ukida takva djelatnost. Formalno, znači zakonom o Pučkim otvorenim učilištima osim djelatnosti obrazovanja odraslih je i niz drugih djelatnosti kojima se ustanova bavi.

Među ostalim to je i javno prikazivanje filmova. Znači, dokle god ustanova zadržava bilo koju od djelatnosti koja je propisana temeljem zakona, ona može zadržati naziv koji i ima sad.

- O tome bi li se ili ne bi trebalo brisati nije na meni da govorim, a i dosta je vezano za sredstva. Vrlo je teško očekivati od ravnateljice da provodi određene djelatnosti ako ih u tom trenutku nema. Procjena je takva kakva je, a na vam je kao vijećnicima da procijenite je li to u redu ili nije, u okviru odluke o osnivanju da postavite zadaće i ravnateljici i upravnom vijeću Pučkog otvorenog učilišta, ali da adekvatno tome osigurate sredstva, zaključio je tajnik.

Sve su korisne, međutim želje su jedno, a mogućnosti drugo.- Hoćete reći da Pučko otvoreno učilište će se ubuduće baviti samo prikazivanjem filmova? Postavila sam pitanje u vezi naziva, čemu to ako nema tu osnovnu djelatnost?, ponovno je upitala Bandl Valeš.

Tajnik joj je zatim naveo prijedlog akta u dogovoru s ravnateljicom koji obuhvaća ostali niz djelatnosti: javno organiziranje gledanja filmova, organiziranje i promicanje svih oblika kulturno umjetničkog stvaralaštva, zaštita i očuvanje kulturne tradicije i baštine, organiziranje i održavanje kazališnih, filmskih, plesnih i glazbenih priredbi i manifestacija, poticanje i razvijanje kulturno umjetničkog amaterizma, održavanje radionica, predavanja, seminara, promocija, predstavljanja, nakladnička djelatnost, izložbena djelatnost, prodaja suvenira i publikacija koja se odnosi na kulturno povijesnu baštinu grada Vodica.

Vijećnica je postavila pitanje i vezano za drugu gradsku ustanovu – dječji vrtić Tamaris. Na jednoj od sjednica Odbora za statut i poslovnik na kojoj je prisustvovala rečeno je da će se za djecu s posebnim potrebama osnovati jedan odjel kad se ostvare uvjeti.

- U kojoj fazi je EU projekt Veliko srce, odnosno što se dogodilo da je ravnateljica dječjeg vrtića Tamaris raspisala natječaj samo za tri sata dnevno za defektologa i nije se nitko javio, a istovremeno je za taj projekt izgubljena sredstva koja su inače odobrena i potpisana od bivše ministrice Nade Murganić?, upitala je.

Gradonačelnica je odgovorila da sredstva nisu izgubljena.

- Potpisan je taj ugovor za dodjelu sredstava za dio vrtića za djecu s posebnim potrebama. S obzirom da se raspisao natječaj za defektologa koji se nije javio, ravnateljica će provesti ponovno natječaj, odgovorila je gradonačelnica.
djelomid1.jpg

Klikni na plakat gore za više informacija


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close