Rujan 19, 2019 3433

Za cijeli slučaj oko bazne stanice zainteresirala se i pučka pravobraniteljica

Građanska inicijativa ide dalje: 'Mi želimo samo jedno – da ovo ne stane. Ako treba mi ćemo i na Ustavni sud'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Građanska inicijativa nastavlja sa svojom borbom protiv postavljanja bazne stanice teleoperatera Tele 2 na stambenoj zgradi u ulici Roca Pave, između autobusnog kolodvora i ambulante. Za cijeli slučaj zainteresirala se pučka pravobraniteljica Lora Vidović, a ako treba ići će i na Ustavni sud.

    Pučkoj pravobraniteljici smo poslali dopis sa svom dokumentacijom. Ona je zainteresirana za ovaj slučaj jer je u blizini ambulante, a sada imaju strahovito puno prigovora diljem Hrvatske na isti način gradnje bazne stanice – onako kako se vlasniku nekretnine prohtije, priča nam Boris Juričev Martinčev, inače predsjednik Građanske inicijative.

Ističe kako je Grad pridao dopis za nenadležnost koji im je bio potreban u posebnim uvjetima. Međutim, u članku 67 Prostornog plana stoji da se na ambulanti, dječjim ustanovama i slično ne smije raditi bazna stanica. 

-    To je vezano i za 1. članak, 2. stavka Ministarstva graditeljstva za jednostavne i druge građevine koji isto tako govori ako je glavni projekt u suprotnosti s Prostornim planom lokalne samouprave mora se uvažiti i ne smije graditi.

Imaju i izjavu saborskog zastupnika Bunjca i odgovor premijera Andreja Plenkovića u kojem je rekao da je to protuzakonito i ne može se izdati uporabna dozvola.

-    Mi želimo samo jedno – da ovo ne stane. Ako treba, mi ćemo i na Ustavni sud. Tu su povrijeđena naša građanska prava. 

Kažu i kako Ministarstvo zdravstva nije reagiralo kako je trebalo. 

-    Ono je naročito pogriješilo, pogotovo jer je vlasnik jednog stana Dom zdravlja. Mi smo svu dokumentaciju prikupili. U idejnom projektu se nalazi da se nalazi 200 m od pošte, a ova ambulanta se ne spominje nigdje, nastavio je Auro Friganović.To što bazna stanica nije na samom Domu zdravlja nego 10 m dalje je ista stvar, ali se mogu vaditi na to.

-    Ima bolnica koje su duge i po 100 m. Mislimo da je narušen taj članak 67 i Grad se tako morao izjasniti, a ne da nije nadležan. Prilično iscrpan odgovor smo dobili od Grada nakon prosvjeda. I tu taj članak spominje. Prijavili smo građevinskoj inspekciji te čekamo odgovor. No, ako oni radu protuzakonito, dobit će rješenje o uklanjanju.

Nakon prosvjeda i javnog sprječavanja njih koji su bili u blizini tu bili idu dalje kroz institucije. 

-    Evo, sada od pučke pravobraniteljice, pa do Ustavnog suda, a ako treba na kraju podignuti i privatne tužbe. Sudjelovat ćemo u promjenama Prostornog plana Grada Vodica, Urbanističkog plana, a isto tako i Županije. Sve što treba ćemo poduzeti da spriječimo ovu, ali i sve buduće slične lokacije, kazao nam je na kraju Branimir Juričev Grginov.
 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Rujan 2019 16:56
djelomob1.jpg