Listopad 31, 2019 3888 Ilustracija / Pixabay

Svjetski dan štednje: Isplati li se štedjeti kad kamate na štednju nisu dostatne ni za vođenje računa

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Danas se obilježava Svjetski dan štednje. Prilika je to da razmislimo o svojim navikama u tom pogledu pa iako je štednja nešto što se potiče već kod djece, danas je itekako razumno pitati “Isplati li se?”

Naime, kamate na oročenu štednju trenutno su najniže u povijesti pa su štednje praktički neisplative. 

Podatak da se prosječna kamatna stopa na kunske oročene depozite stanovništva smanjila s 3,75 posto na kraju 2011. na 0,36 posto na kraju ožujka 2019., a na devizne oročene depozite zabilježila smanjenje s 3,25 posto na 0,18 posto, za štediše je vrlo porazna. U zapadnim zemljama banke su otišle toliko daleko da čak i naplaćuju štednju pa se pitamo, je li i Hrvatska na tom putu i je li štednja u bankama nešto što će kroz kratko vrijeme potpuno iščeznuti.

O ovoj temi smo porazgovarali s nekoliko naših sumještana kada smo ih pitali kakve su njihove navike, odnosno, je li po njihovom mišljenju bolje ulagati novac ili štediti ga. U njihovim odgovorima dalo se iščitati da je potrebno i jedno i drugo, samo treba odrediti omjer. 

“Ne razumijem se u ulaganje pa trenutno štedim. No, plan mi je usmjeriti svoju štednju u razumno ulaganje kada bude prava prilika za to”, bio je jedan od odgovora. 

Drugi sugovornik rekao nam je kako po njegovom mišljenju treba i jedno i drugo, no ipak da je ulaganje bolja opcija od štednje. 

“Da bi se nešto ulagalo, potrebno je imati neki temeljni kapital, stoga je potrebno prvo štediti, a onda tu štednju u nešto i uložiti”, također je bio jedan od komentara.Dalo bi se zaključiti da se danas ne isplati držati novac u bankama zbog zarade na kamatama, što indirektno motivira da investiramo svoje štednje negdje drugdje – u nekretnine, dionice, vrijednosne papire. 

A držati novac u banci danas se isplati jedino ako imamo neki značajniji iznos koji ipak nije sigurno držati u kući.

djelomob1.jpg