Studeni 18, 2019 5141

Završeni radovi na sanaciji odlagališta otpada Leć

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon nešto više od godinu dana od početka radova, završeni su radovi na sanaciji odlagališta otpada Leć. 

Prošli tjedan obavljen je tehnički pregled objekta koji ispunjava sve zahtjeve i uvjete. Sanirano odlagalište priključeno je na prometnu površinu i uređaje komunalne infrastrukture. Na osnovu obavljenog pregleda izdana je Uporabna dozvola - saznajemo iz Grada Vodica

Na cijelom odlagalištu postavljena je zemlja, zasađeno drveće i posađena trava koja će ubrzo niknuti, a oko odlagališta postavljen je odvodni kanal, ograda visine 2 m te se zasadio zaštitni zeleni pojas i napravio protupožarni pojas.

Spomenimo, radovi su ugovoreni javnim natječajem u bruto iznosu od 10.476.472,60kn koje obavlja tvrtka Bemix, dok je usluga nadzora ugovorena u bruto vrijednosti od 205.375,00 kn. 

Projekt sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada ''Leć'' provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. 

Troškove izvođenja radova sanacije, nadzora radova, tehničke pomoći u provedbi projekta i promidžbenih aktivnosti sufinanciraju Europska unije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi maksimalno 16.239.667,91 kuna. Od toga je iznosa do 12.766.377,22 kune osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok će sa maksimalno 1.501.926,79 kuna projekt sufinancirat Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iako se ne radi o projektu koji generira prihod, projekt sanacije od iznimne je važnosti jer se njegovom provedbom smanjuju emisije štetnih plinova, umanjuje negativni utjecaj na tlo i vodu te pozitivno utječe na zdravlje ljudi i kvalitetu života, a njegovom realizacijom Grad Vodice želi svim svojim građanima osigurati suvremeni i ekološki osviješteni grad.

(gore) Odlagalište otpada prije sanacije

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 10:47
djelomob1.jpg