Prosinac 12, 2019 3111 Ilustracija/Pixabay

Jeste li se cijepili?: Sezona gripe ove godine startala ranije nego inače

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U Hrvatskoj je, zaključno s 8. prosinca 2019. godine, službeno registrirano ukupno 134 oboljelih od gripe, od kojih je 88 prijavljeno tijekom 49. tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. – izvjestili su iz HZJZ-a

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu tijekom 49. tjedna virus gripe potvrđen je u 50 % uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, i to virus gripe tip A. U svim pozitivnim uzorcima koji su subtipizirani detektiran je podtip A/H1N1, koji je bio dominantni cirkulirajući virus gripe u Hrvatskoj i tijekom prethodne sezone (2018./2019.).

Ovaj gotovo četverostruko veći broj prijava u odnosu na 48. tjedan (23 prijava) ukazuje na porast broja oboljelih koji je u okviru očekivanog, s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo i u usporedbi  sa prethodnim sezonama gripe. Također, nije zaprimljena niti jedna prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da je realni broj puno veći jer se većina osoba sa simptomima gripe ne javlja doktoru niti ide na laboratorijsko testiranje. Gripom su jednako pogođeni svi dijelovi Hrvatske, Istra i Primorje, Dalmacija, Slavonija, središnja i sjeverna Hrvatska.

Mi vas ovim putem anketiramo:

Jeste li se cijepili protiv gripe? Ako ne kako se štitite od nje?

{{jlexhelpful name="Jeste li se cijepili od gripe?" key="k2_7" section_id="7" }}

Tags
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Prosinac 2019 21:46
djelomob1.jpg