Siječanj 06, 2020 6027

Planirate danas raskititi bor? Božićno vrijeme ove godine traje do 12. siječnja

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U posljednje je vrijeme postao običaj da se božićno vrijeme počne slaviti (već) nakon Svih svetih pa se slavi do samog Božića ili do Bogojavljenja (blagdana Sveta tri kralja), ali božićni ciklus ima drugačije trajanje.

Donosimo vam tekst s portala Book.hr 

Božićni se ciklus dijeli na dva dijela: 

Došašće ili advent – traje od prve nedjelje došašća do Badnjeg dana i božićno vrijeme: traje od Badnje večeri (24. prosinca uvečer) do uključivo nedjelje nakon Bogojavljenja, na koju se slavi Blagdan krštenja Gospodinova nakon kojeg započinje liturgijsko Vrijeme kroz godinu. 

Ovisno o tome u koji dan se slavi Božić, božićno vrijeme može trajati od 14 do 20 dana. 

Ove godine tako traje od 24. prosinca do 12. siječnja. 

U povijesti se Božić slavio sve do 2. veljače, tj. do blagdana Gospodinova prikazanja u Hramu, Svijećnice. Tada se spominjemo trenutka kada su Isusa njegovi roditelji po židovskim propisima prikazali u Hramu. Taj je blagdan, koji ‘pada’ na 40. dan nakon Božića, također zadnji blagdan koji se tiče „Maloga Isusa“. Prema tome, svi koji ‘žurite’ s raspremanjem božićnih ukrasa odmah nakon samog Božića ili nakon Sveta tri kralja, možete se opustiti i zadržati jaslice i jelku nešto duže nego što ste to običavali do sada. 
 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 06 Siječanj 2020 17:42
djelomob1.jpg