Veljača 25, 2020 3924 Ilustracija / Pixabay

Dezinfekcijsko sredstvo koje je jučer koštalo 50 danas je 55 kuna

Provjerili smo stanje u vodičkim ljekarnama i drogerijama: Nema maski, a umalo ni Plivasepta

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Iako stručnjaci kažu da maske i nisu neka zaštita, u Vodicama, ali i Šibeniku trenutno ih je nemoguće nabaviti, a i ne zna se kad će stići nove zalihe. Jučer ih je u sat vremena prodano čak 150. Također, dezinfekcijskih sredstava sve je manje ili čak već skače cijena. 

-    Nema maski, ono što nam je jučer stiglo je odmah i prodano. Možda do kraja tjedna dođe sedam paketića po 10 onih čvršćih maski koje će biti 7 kn komad. I to će sigurno odmah otići isti dan. Obećali su nam da će poslati, no pitanje je hoće li stići – priča nam Irena Tabula iz ljekarne Marina Baranović.

Nestašica je krenula čim se čulo da je koronavirus stigao u Italiju. Imali su 10 paketa i u ponedjeljak su svi nestali. Ovu godinu su se dobro opremili maskama, a proteklih tjedan-dva kažu bila je pauza s većim kupovanjem. 

-    Nestašica je i dezinfekcijskih sredstava. Uspjeli smo nabaviti 70 % alkohole, a Plivasepti i ostalo je u nestašici. Možda nešto stigne i sutra, imaju 200 komada na zalihi koje trebaju rasporediti po Hrvatskoj.

Čovjek se uz maske uljulja u lažan osjećaj sigurnosti, no ona je dizajnirana tako da pomogne spriječiti zaraženoj osobi širenje bolesti. Jasne su indikacije i da je dugotrajno nošenje maski besmisleno, jer kako kažu stručnjaci, ako se ovlaži gubi zaštitu u roku od 20 minuta te se mora redovito mijenjati.

-    Ne smije se paničariti, treba redovno prati ruke, provjetravati prostore i nadati se da kod nas neće biti mnogo slučajeva. Maske to ne mogu spriječiti, ali mogu pripomoći – kazala nam je farmaceutkinja.

Jedna od prednosti maski je da smanjuju kontakt moguće zaraženih prstiju s ustima ili nosom. Ali, moraju se postaviti ispravno, tijesno uz lice. Ostale mjere zaštite napominje je i farmaceutkinja Sanja Radas iz ljekarne Vodice.-    Najvažnije je ne ići u zagušene prostore, izbjegavati bolnice koliko je to moguće te tada nositi maske. Nema straha od boravka na čistom zraku bez kontakta velike mase ljudi – kazala je Radas.

Ni oni maski nemaju, a i bilo ih je već neko vrijeme teže za nabaviti.

-    Zadnju malo veću zalihu smo prodali, evo jučer smo u sat vremena prodali 150 komada. Nemamo naznake kada bi nove mogle stići. Dezinfekcijskih sredstava još uvijek imamo, a rukavice se baš i ne kupuju.

Bacili smo đir i po obližnjim drogerijama. Jučer smo kupili jedno dezinfekcijsko sredstvo koje je koštalo 50 kn, a već danas je, vjerojatno nakon velike iznenadne potražnje, cijena narasla na 55 kuna. 

Dragi građani, kažu nam, nema mjesta panici, no nekim stvarima ipak se dobro opremiti na vrijeme. 
 

djelomob1.jpg