Ožujak 06, 2020 3678

Zastupnica Branka Juričev-Martinčev o poplavama i podizanju mora u Šibensko-kninskoj županiji

U Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama u fokusu bile Vodice i naša županija: 'I ovo su mjesta koja su posebno ugrožena od poplava'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Borba s poplavama i podizanje razine mora dva su važna problema s kojima bi se u budućnosti moglo susretati stanovništvo na našem području. Upravo je na to saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev jučer skrenula fokus pri saborskoj raspravi o Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama u RH za razdoblje do 2040. s pogledom na 2070. godinu. 

-    U prosincu 2019. teške su poplave pogodile područja Vodica, Skradina, Murtera, Primoštena i Tisnog. Problem poplava, nažalost, poznat je Vodicama i od prijašnjih godina. Grad Vodice je već 2017. aplicirao na projekt Adriaadapt kojem je cilj jačanje i otpornost obalnih gradova Jadranskog mora od klimatskih promjena – navela je saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev.

Stoga je zamolila da se u područja koja su posebno ugrožena od poplava, svakako uvrsti i Šibensko-kninska županija, odnosno čitava srednja Dalmacija. No, kad se govori o ukupnoj količini padalina na nekom području, pojasnila je zastupnica, bitan je intenzitet padalina u kratkom intervalu.

-    Ako u dva sata na području Vodica primjerice padne 164 litre kiše na metar kvadratni, gotovo da nema infrastrukture koja može toliko količinu vode apsorbirati.  Cijevi koje se koriste za oborine su višestruko većeg promjera od kanalizacijskih te su daleko skuplja investicija.

Kazala je da Grad Vodice to planira rješavati površinski kroz kanale, kao i izgradnjom retencijskih bazena, ali za sve to su osnovni preduvjet prostorni planovi i urbanistički planovi bez kojih je nemoguće dobiti potrebne dozvole ili aplicirati na bespovratna europska sredstva.

-    Što se tiče projekcija porasta razine mora, predviđa se okvirni porast u rasponu između 32 i 65 cm. S ovim problemom će se suočiti sredine s niskom obalom kao što su Cres, Mali i Veli Lošinj, Krk, Rab, Krapanj, Vela Luka, priobalna mjesta kao Nin, Trogir, Ston, ali i gradovi Šibenik i Vodice.

Prema analizama koje je dosad radila Šibensko-kninska županija i Grad Vodice postoji mogućnost da bi za 30-ak godina gotovo polovina Vodica bila ugrožena.-    Postoje različiti planovi, no nužno je ovom problemu pristupiti sveobuhvatno za našu čitavu obalu, a ne od grada do grada. Dobro je što postoje i europska sredstva za ovakve namjene, a grad Vodice je prepoznat kao jedini u Hrvatskoj od strane Interrega i u suradnji s njima nastojat ćemo pripremiti projektnu dokumentaciju kako bi smanjili izlijevanje koje i najmanje jugo izazove preko rive u Vodicama – naglasila je zastupnica.

Dakle, zaključila je, potrebno je da se u Strategiji poseban akcent stavi također i na srednju Dalmaciju tj. Šibensko-kninsku županiju jer će to olakšati pripremu financiranja koje se predviđa iz državnog proračuna i europskih sredstava.

Pojasnimo, u Strategiji stoji kako klimatske promjene predstavljaju rastuću prijetnju u 21. stoljeća te je od prioritetne važnosti pokrenuti društveni proces prihvaćanja koncepta prilagodbe klimatskim promjenama, utvrditi učinak klimatskih promjena na Hrvatsku i odrediti prioritetne mjere djelovanja.

djelomob1.jpg