Ožujak 17, 2020 4112

Policija poziva građane da o bilo kakvim saznanjima zovu 112 ili 192

U županiji u samoizolaciji 193 osobe: Dvoje ih je prekršilo, za još troje izvidi upravo u tijeku

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije na našem području nema oboljelih od Coronavirusa. Do sada su ukupno testirana 4 uzorka i svi su negativni. U samoizolaciji su 193 osobe, a u karantenu su smještene dvije osobe koje su državljani Republike Hrvatske. No, dvije osobe su ipak zatečene kako krše mjere samoizolacije, a za tri su izvidi upravo u tijeku.

-    Imali smo pet dojava, od kojih je jedna osoba u prekršaju prekjučer zatečena, a jedna jučer. Za preostale tri dojave upravo su u tijeku policijski izvidi – kazala je za Infovodice Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Policija ne izriče kazne, no kada utvrde da osoba krši mjere samoizolacije  izvješćuju Državni inspektorat pa ih oni dalje sankcioniraju. 

-    Pozivamo građane koji raspolažu o bilo kakvim saznanjima o kršenju samoizolacije da odmah obavijeste policiju pozivom na 112 ili 192, a policija će izlaskom na teren utvrditi krši li osoba izrečenu mjeru ili ne – objasnila je glasnogovornica Kosor.

Osobe kojima je propisana samoizolacija moraju boraviti u svojim domovima i prekinuti bliske kontakte s drugim osobama. Prva kazna za nepridržavanje odluke o samoizolaciji je osam tisuća kuna. No, ako se više puta krši samoizolacija, kazne se penju. Najviša kazna iznosi 120.000 kuna.

-    Napominjemo da osobe koje se nalaze u karanteni nisu oboljele već se preventivno nalaze u karanteni zbog nemogućnosti samoizolacije u vlastitom domu. Na području naše županije određeni su objekti za karantenu u kojima su osigurani svi uvjeti  za prihvat  osoba - javlja Nikola Blažević, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Prevencija je ključna, stoga apeliraju na sve građane i poslodavce da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. 

-    Također, apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama – stoji u njegovu priopćenju.

Na snazi su i dalje mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Što se tiče kazni, temeljem Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog Rješenja, sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdati će Prekršajni nalog na iznos od 8.000,00 kuna.
-  Istovremeno sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz Prekršajni nalog prekršitelju će uručiti i Rješenje o izvršenju rješenja temeljem članka 139. Zakona o općem upravnom postupku, kojim će opomenuti prekršitelja ako se ne bude pridržavao naredbe temeljem izdanog Rješenja sanitarnih inspektora DIRH-a, da će platiti novčanu kaznu i to: prvi puta u iznosu od 30.000,00 kuna, drugi puta u iznosu od 60.000,00 kuna, treći puta u iznosu od 120.000,00 kuna a sve sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku.
Nadalje, izvršenje naplate tako izrečene novčane kazne izvršit će se prisilnim putem FINA-e' - stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

 

djelomob1.jpg