Ožujak 18, 2020 4373

U vodičkoj kućnoj izolaciji 'rastura' se školsko gradivo, ali i turniri u trešeti

Treći dan škole na daljinu: Kapa dolje učiteljima i nastavnicima koji daju svoj maksimum

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Treći je dan škole na daljinu. Učenici razredne nastave (od 1. do 4. razreda osnovne škole) nastavu mogu pratiti prema dogovorenom rasporedu putem Trećeg programa HRT-a, a učenici viših razreda te srednjoškolci imaju online nastavne sadržaje koje mogu pratiti i preko Sportske televizije.

-    Skidam kapu svim svakom od kolega i učitelja jer daju svoj maksimum. Ovo je posao 0 – 24. U neprestanom su kontaktu s učenicima i roditeljima i zasad sam zaista zadovoljna kako su svi sve prihvatili te kako funkcionira – priča nam Ivana Mikulandra, v. d. ravnateljice OŠ Vodice.

Ipak, ovo je za sve njih neka nova i potpuno drukčija situacija. Priprema je zahtjevnija, iziskuje pregled i prilagodbu svih materijala. Međutim, sustav im zna biti u problemima. Jutros mu ponovno nisu mogli pristupiti, no vjeruje da su to stvari koje će se ubrzo riješiti.

-    Snalazimo se. Neki nastavnici se bude i u 4-5 ujutro da bi postavili nastavne materijale za učenike od 5. do 8. razreda. Ta njihova platforma funkcionira poput Facebooka. Poredani su u svoje prave virtualne razrede, a prema rasporedu dobivaju zadatke s objašnjenjem ili videom.

I za djecu kojoj je potreban asistent u nastavi je pronađeno rješenje. 

-    Imaju dva načina, a svaka obitelj će u dogovoru sa svojim asistentom dogovoriti koji će način izabrati. Asistent može doći kod njih doma ili da im preko sustava za dijete pripreme dodatna pojašnjenja – objasnila je Mikulandra.

Učiteljice nižih razreda u stalnom su kontaktu s roditeljima putem WhatsApp aplikacije i poruka. Pozorno prate program na HRT-u kojeg zapisuju i odmah šalju uz potrebna objašnjenja i zadatke. 

-    Jako sam zadovoljna sa svime pošto je situacija iznimna i vrlo neizvjesna. Nemam većih poteškoća jer je program na televiziji odličan i mogu ga lako povezati sa svime što smo već radili i što smo planirali raditi u narednom periodu – kaže nam Irena Živanović, učiteljica 1. razreda u OŠ Vodice.

Istina, treba im puno više vremena za sve pogledati, povezati, napisati i procijeniti koje će zadatke i materijale poslati roditeljima kako bi učenici što lakše nastavili s učenjem na daljinu.

-    Međutim, roditelji mi pružaju veliku podršku i njihove reakcije su vrlo pozitivne i na tome sam im od srca zahvalna. Također, imamo veliku podršku od Ministarstva, izdavačkih kuća i učitelja koji su sve svoje raspoložive materijale potrebne za što bolju i kvalitetniju nastavu svima nama stavili na raspolaganje putem interneta – naglasila je učiteljica Irena.

Istaknula je da ih je ova situacija međusobno još više povezala, pokazala da smo zajedno jači i da i dalje hrabro ustraju i daju najbolje od sebe. S tim se slaže i majka tri školarke.

-    Moje sve tri cure, iz 1., 4. i 7. Razreda su zadovoljne ovakvim načinom i nije im teško. Prate redovito, a posebice su oduševljene tjelesnim kojeg prate za sve razrede – kaže nam Ivana Ivas.

Istaknula je da vidi po njima, a i čuje od ostalih mama da su djeca ozbiljno shvatila situaciju i mogu biti primjer nekim odraslima.

-    Zabranile su babi da im dolazi, čuju se telefonom iako žive u istoj kući. Brinu se i stvarno paze. Izdržat ćemo mi ovo. Imamo kućne turnire u briškuli i trešeti, školu pratimo i ništa nam ne fali! – zaključila je mama Ivana.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Ožujak 2020 18:18
djelomob1.jpg