Travanj 06, 2020 3765 Pixabay

Nastavnica i v.d. ravnateljice vodičke osnovne škole ističu da nikome u ovoj situaciji nije baš lako, ali vjeruju da ćemo svi skupa ovo iznijeti do kraja.

Ušli smo u četvrti tjedan online nastave: 'Najkasnije do kraja tjedna stižu detaljni naputci o ocjenjivanju'

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Dječje sobe i dnevni boravci diljem zemlje školarcima su se pretvorile u učionice, radne prostore ili dvorane za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Ušli smo u četvrti tjedan takvog načina provođenja nastave, uskoro nas očekuju i ocjene, a nastavnica matematike i ravnateljica vodičke osnovne škole ispričale su nam kako se snalaze.

-    Da, evo iza nas su tri tjedna online nastave i mogu Vam reći da ide. Snalazimo se. 
Što se tiče nas učitelja, u rekordnom roku smo „pohvatali konce“ i sad već dobro surađujemo s djecom i roditeljima u virtualnom okruženju. 

Vjeruje da nije bilo lako ni našim učenicima, ni roditeljima ni njima, ali vjeruje da ćemo uspjeti. Samo treba imati strpljenja, tolerancije i dobru komunikaciju.

-    Najviše problema smo imali s tabletima koje su dobili učenici (peti i sedmi razredi koji su obuhvaćeni reformom Škole za život) jer nisu mogli instalirati neke potrebne aplikacije, no i to rješavamo – kazala nam je Marina Grubelić, profesorica matematika i informatike.

Što se tiče izvršavanja zadataka, to je kao i u učionicama – uvijek ima onih koji se trude više, koji su aktivni, koji žele, a ima i onih koji su malo manje aktivni. Za sad su i sudjelovanje i povratne informacije dobre, a nadaju se da će biti još bolje jer će se sve bolje navikavati na ovakav način rada i potrebnu tehnologiju.

-    Naše učiteljice razredne nastave svakodnevno komuniciraju s učenicima i roditeljima, i po mom saznanju sve ide kako treba. I mi učitelji smo prepoznali da ovo nije vrijeme kad trebamo ići u širinu tako da nastavne sadržaje prilagođavamo tako da naši učenici dobiju sve bitne informacije, ne budu zakinuti u znanju, a da ono što je možda malo manje bitno ostavimo za neke bolje dane – pojasnila nam je profesorica Grubelić.

Što se vrednovanja tiče, prate se aktivnosti učenika kao što bi to radili i da idemo u školu, a sve ostalo ocjenjivanje će raditi po naputku ministrice Divjak. To nam je potvrdila i v.d. ravnateljice Ivana Mikulandra.-    Učenici su ozbiljno shvatili svoje zadatke, rade i trude se. Sad stižu i ocjene, poštivat ćemo naputke ministrice, pratit će se kontinuitet u radu, zalaganje, samostalnost i kreativnost. Detaljne naputke učenici i roditelji dobit će u virtualnim učionicama nakon sjednice Učiteljskog vijeća, a najkasnije do kraja tjedna – najavila je Mikulandra.

Nastava na daljinu ide dalje, učiteljice i učitelji napreduju u usvajanju novih digitalnih alata te tako iz dana u dan učenici dobivaju sve kvalitetniju nastavu u novonastaloj situaciji. 

-    Moram priznati da moje kolegice i kolege odrađuju lavovski posao i od srca im hvala, to kažem i kao v.d. ravnateljice, ali i kao roditelj dva školarca.

Što se djece tiče, pogotovo one koja pohađaju niže razrede, škola jako nedostaje. Njima je uglavnom i potrebna pomoć roditelja. Pojedinima to zna biti jako naporno, pogotovo onima koji uz to rade od kuće. 

-    Moram priznati da se mi teško snalazimo, pogotovo jer je tu dvoje školaraca. Trude se i redovno izvršavaju svoje zadatke, a sam se prebacila u ulogu učiteljice i mislim da svi sada razumijemo još bolje kako prosvjetnim radnicima posao nije jednostavan. Naše učiteljice nama su stalno na raspolaganju i na tome im istinski hvala – kazala je Vedrana Cigelj, majka učenica prvog i trećeg razreda.

djelomob1.jpg