Travanj 28, 2020 3938 Slobodna Dalmacija Pixabay

Čistoća iznad svega! Airbnb izdao vodič za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola. Dok čistite, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice...

Ovo je tek uvod u cijeli niz smjernica iscrpnog Airbnb-ova vodiča za čišćenje prostora namijenjenih iznajmljivanju turistima čijom se primjenom prevenira širenje COVID-a 19. Na popularnoj online platformi za iznajmljivanje turističkog smještaja objavljene su detaljne upute kako bi trebalo izgledati čišćenje apartmana u doba korone. - piše Slobodna Dalmacija

Čistoća iznad svega! Nije li tako bilo i prije pojave zlokobnog virusa, reći će mnogi iznajmljivači kojima je higijena smještaja za turiste i prije bila na vrhu liste prioriteta, zbunjeni sadržajem savjeta za čišćenje, koji sada uključuju i obvezno korištenje sredstava za dezinfekciju, primjenu jednokratnih vlažnih maramica, zaštitnu odjeću poput ogrtača, rukavica i maski i sl., što će nesumnjivo povećati i troškove njihova poslovanja.

U nizu Airbnb-ovih smjernica kojih se treba pridržavati prilikom čišćenja smještaja između dviju rezervacija navodi se obvezno nošenje zaštitne opreme u vidu jednokratnih rukavica, pregača i ogrtača, te maske za lice ili ručno izrađenih pokrivala za lice od tkanine.

“Očistite, a zatim dezinficirajte. Za uklanjanje prljavštine, masnoće, prašine i mikroorganizama upotrebljavajte deterdžent ili sapun i vodu. Kad površinu očistite, poprskajte je dezinfekcijskim sredstvom. Pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim površinu obrišite. Ako ne upotrebljavate papirnate ručnike ili jednokratne vlažne maramice, najbolje bi bilo da za svakoga gosta upotrijebite novu krpu”, stoji u aktulnom vodiču za čišćenje uz upozorenje “nemojte dirati lice dok čistite”.

“Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dodiruju, poput prekidača za svjetla, kvaka, daljinskih upravljača i ručki na slavinama. Ne zaboravite na sofe, tepihe, zavjese i druge mekane, porozne površine. Pažljivo uklonite svu vidljivu nečistoću i nakupljenu prljavštinu, a zatim sve očistite odgovarajućim sredstvima za čišćenje namijenjenim tim vrstama površina. Ako je moguće, operite ih u perilici rublja slijedeći upute proizvođača.
Operite svu posteljinu i kućni tekstil na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. To uključuje posteljinu, navlake za madrace, ručnike za ruke i tuširanje, kuhinjske krpe i deke. Kad dodirujete prljavo rublje, ne zaboravite navući rukavice i pripazite da ga pritom ne tresete jer se na taj način mikroorganizmi mogu raznijeti na okolne površine”, piše, među ostalim, u vodiču za čišćenje u svrhu prevencije širenje COVID-a 19.

Preporučuje se i nakon svakog čišćenja isprazniti usisivač, obrisati ga dezinfekcijskim sredstvom, a isto bi trebalo učiniti i s drugim kućanskim aparatima poput perilice za posuđe i perilice rublja. - cijeli članak pročitajte na portalu Slobodne DalmacijePopis stavki za čišćenje i dezinfekciju
Prilikom čišćenja, napominju u Airbnb-u, nikako ne preskačite i kvake, prekidače za svjetlo, daljinske upravljače, uzice za uključivanje i isključivanje ventilatora i svjetiljki, termostate, ključeve, sušila za kosu, ograde, daske za glačanje i glačala, te kante za otpad i recikliranje.
Kuhinja: sudoperi, kvake i ručke i na kuhinjskim ormarićima, kuhinjski aparati (pećnica, toster, lonaca na paru, aparat za kavu i dr.), začini (ulje, pribor za sol i papar, začini i spremnici koji se često upotrebljavaju i dr.), posuđe koje se ne može prati u perilici (keramičke zdjele, plastično posuđe za djecu i dr.), stolice s čvrstim naslonom
Kupaonica: umivaonici, WC školjke, ručke na slavinama, kade i tuš-kade, zavjese i vrata na kadama i tuš-kadama, spremnici za šampon, regenerator, gel za tuširanje i sapun za ruke
Spavaća soba: vješalice i stalci za prtljagu, noćni ormarići
Kućanski aparati za čišćenje: perilice rublja, usisivači, sušilice
Oprema za djecu: igračke, prijenosni krevetići i elementi sa zaštitnom ogradom za igru, stolice za hranjenje
Ostali sadržaji: bicikli, kišobrani, igre, knjige
Dodatne upute
Iznajmljivačima se preporučuje i ugradnja sefa za ključeve ili pametne brave s digitalnim otključavanjem, što će omogućiti fleksibilne ulaske i izlaske iz apartmana kako bi se smanjio kontakt s gostima na najmanju moguću mjeru.
Pobrinite se da u smještaju ima dovoljno zaliha svih osnovnih sadržaja poput sapuna za ruke, papirnatih ručnika i maramica, WC papira, a u slučaju duljeg boravka u smještaju i dovoljno dodatnih ručnika i setova posteljine.
Gostima možete ostaviti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje te ih time potaknuti da čiste sami za sobom.
Pričekati 72 sata između dva gosta
Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu, savjetuju u Airbnb-u, pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem.
Domaćini koji sudjeluju u inicijativi za pružanje smještaja osobama koje pomažu u borbi protiv bolesti COVID-19 dužni su pričekati da prođe 72 sata između odlaska jednog i dolaska drugog gosta.
To uključuje 24 sata, koliko treba pričekati prije ulaska u smještaj, kao i vrijeme potrebno da se sve prostorije koje su na raspolaganju gostima očiste i dezinficiraju. Predviđeno je i da ostane malo vremena u slučaju da još nešto treba obaviti.
djelomob1.jpg