Studeni 23, 2011 4549

Manifestacija maslinova ulja u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

maslinovo-uljePrva manifestacija "Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji" održat će se 17. prosinca u vodičkom hotelu Olympia, u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara.

Udruga je, podsjetimo, osnovana 2008. godine i trenutačno okuplja 48 uljara iz četiriju dalmatinskih županija, a s područja Šibensko-kninske ih je četrnaest. Suorganizatori manifestacije su Udruga senzornih analitičara "Olea" Šibenik i Zavod za javno zdravstvo Šibenik.

 

- Gotovo sve manifestacije, među kojima su najpoznatije "Maslina" i "Noćnjak", na kojima se ocjenjuje kvaliteta maslinova ulja, održavaju se u proljeće. U Udruzi smo zbog toga zaključili da je ovo pravo vrijeme za ocjenu mladog maslinova ulja. Manifestacija ima regionalni karakter, premda će na njoj biti i ulja iz BiH, Crne Gore i Slovenije.

- Uljarima su dostavljeni obrasci za prijavu koja traje do 25. studenog, a potrebna količina koju trebaju dostaviti za ocjenjivanje je pola litre mladog ulja. Zavod za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivat će kemijski sastav, a organoleptičku ocjenu dat će panel Udruge "Olea", ocjenjivači koji su završili i dobili potvrdu za stručnu osposobljenost za kušače maslinova ulja. Uzorci se dostavljaju na adresu Udruge dalmatinskih uljara u Vodicama ili u Zavod za javno zdravstvo Šibenik, uz kotizaciju od 250 kuna. Osim troškova ocjenjivanja ulja, u tu cijenu je uračunata i večera - kazao je Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.

- S obzirom na to da je broj uzoraka za ocjenjivanje ograničen na 250, a interes uljara je velik, može se dogoditi da prijave zaključimo i prije dogovorenog roka. Stoga pozivamo maslinare i uljare koji su preradili ovogodišnji urod maslina da požure s prijavama - zaključio je Buntić.

slika i text preneseni sa portala www.slobodnadalmacija.hr

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg