Srpanj 03, 2020 2943 HRT

Rezervacije ovise i o tome što strani mediji pišu o koronakrizi

Rezervacije ovise i o tome što strani mediji pišu o koronakrizi Ante Roca
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Hrvatskoj je trenutno oko 330.000 registriranih gostiju, od kojih je oko 250.000 komercijalnih, a ostatak je tzv. nekonvencionalni, a to su ljudi koji imaju nekretnine ili  plovila, rekao je gostujući u Studiju 4 HRT-a Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK.

Dodao je kako smo, u komercijalnom smislu, na 25% u odnosu na prošlogodišnje brojke i smatra da trebamo biti zadovoljni četvrtinom prošlogodišnjih rezultata. – piše portal HRT-a

Na pitanje ima li otkazivanja rezervacija, kaže kako je taj trend bio u velikom zamahu na početku koronakrize, ali sada se sve više smanjuje i polako se vide stvarne rezervacije Žgomba je rekao kako rezervacije i njihova otkazivanja uvelike ovise o tome što strani mediji prenose o situaciji oko koronakrize i iza svega što se postiže stoji veliki napor koji je vezan uz mnoge stvari koje se ne mogu kontrolirati. 

Pojasnio je kako su, zbog održavanja socijalne distance, traženi kampovi, privatni smještaji i nautički turizam čarter brodovima.

Što se tiče strukture gostiju, smatra da se ona dramatično promijenila. Dodao je kako u ovom trenutku ne možemo razgovarati o turističkim tržištima jer smo manje-više vezani uz tri, četiri zemlje koje su nam ili blizu ili je riječ o auto-gostima, pa smo vezani na njih. Pritom navodi Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Njemačku.

Komentirajući koliko su gosti zadovoljni provođenjem epidemioloških mjera, rekao je da su reakcije različite, ovisno o tome otkuda gosti dolaze i kakve su navike stekli u svojim zemljama - većina gostiju je iznenađena ležernošću kako shvaćamo koronu.

Budući da je neizvjesno kakva nas zima čeka, upitno je kakva će biti i sljedeća sezona. Žgomba je rekao kako nas je COVID-19 naučio da ništa ne znamo i ništa ne možemo planirati.

- Druga turistička godina sigurno neće biti na nivou 2019., mogli bi biti na 50-60% brojki iz 2019., dodao je.

djelomob1.jpg