Siječanj 12, 2012 4533

Denis Brlas: Zima još nije pokazala svoje lice

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

denis
Toplo vrijeme zimi, buđenje životinja iz zimskog sna, pojava komaraca i kućnih mušica u domaćinstvima znakovi su da nam se klima mijenja. Kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih mjeseci pokušali smo doznati kod našeg sumještanima Denisa Brlasa zvanog Vodički Vakula.

 Iako ne volite davati dugoročniju prognozu, možete na otprilike kazati kakav nas ostatak zime čeka?

Ako ćemo realno gledati zima je kalendarski tek počela, znači možemo govoriti o toploj kasnoj jeseni. A što se tiče zime , mislim da će zima svoje pravo lice pokazati u veljači i ožujku. Nemojmo se čuditi ako nas snijeg iznenadi krajem ožujka. Prošle godine je prvi i jedini snijeg na našem području pao u trećem mjesecu.

Neki kažu da nas ubrzo čeka malo "ledeno doba", jesu li ta nagađanja moguća?

Podržavam teoriju znanstvenika Vladimira Paar-a koji tvrdi da zemlju očekuje novo Ledeno doba. U prošlosti su ledena doba bila posljedica isključivo prirodnih čimbenika, ali danas je drukčije. Također Paar smatra da je, prema prirodnim ciklusima, temperatura na Zemlji trebala početi padati prije deset tisuća godina, ali to je odgodio sam čovjek.

Od kada vas je meteorologija počela zanimati, od kada bilježite vremenske prilike u Vodicama i dali pamtite ovako topao prosinac i početak siječnja sa prilično malo padavina?

Vrijeme sam počeo pratiti i zapisivati 2005 godine, a zanimanje za meteorologiju me prati od ranog djetinjstva. Ne pamtim da je prosinac bio ovako prosječno topao.

Dali ste član koje meteorološke udruge, sudjelujete li u raspravama na hrvatskom meteorološkom forumu crometeo?

Da član sam Crometo udruge u kojoj veliku većinu članova čine meteorolozi amateri. Povremeno se uključim u rasprave na forumu davajući trenutne vremenske vrijednosti i prognoze.Do nedavno su podaci sa Vaše metostanice bili vidljivi na web stranici pljusak.com, sada ih više nema, jeli to znači da Vam je metostanica u kvaru ili namjeravate nabaviti napredniju stanicu.

Ne, nije u kvaru već stanicu uključim kad sam kući. Inače podatke trenutnog stanja vremena u Vodicama, tlak zraka, vlažnost, smjer i brzina vjetra moja stanica šalje na adresu http://pljusak.com/vodice/wx.html ili jednostavno upišite u google Crometeo Vodice

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg