Listopad 14, 2020 2735 Unsplash

U anketi vas pitamo: U slučaju zaraze koronavirusom, biste li prijavili sve bliske kontakte?

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Da je bila u kontaktu s osobom kojoj je potvrđena infekcija COVID-om, osoba bi po novim pravilima tu informaciju trebala saznati upravo od novooboljelog.

Iako još nisu na snazi, županijskim epidemiolozima ovih je dana odaslana radna verzija privremenih preporuka prema kojima epidemiolozi više neće imati obvezu u bazu upisivati podatke osoba koje su u samoizolaciji. – piše portal Dnevnik.hr

Kontakt koji bi po epidemiološkim kriterijima trebao u samoizolaciju tu bi informaciju ubuduće mogao dobiti od zaražene osobe. Odnosno, trebao bi. Ako se sustav tako postavi, dolazi do nekoliko potencijalnih problema - dio COVID pozitivnih osoba iz nekih razloga skriva kontakte. Ako nisu u bazi, hoće li ih itko kontrolirati? Hoće li, bez sustava kakav je bilo, trenutačna situacija s koronavirusom otići izvan granica i više se neće moći pohvatati sve što treba?

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u razgovoru za N1 komentirao je prijedlog o Privremenim preporukama za nadzor nad kontaktima oboljelih od COVID-19. 

"Neka svaki od današnjih 748 novozaraženih ima pet kontakata, neki imaju 10 ili više. Izračunajte koliko je to ljudi koje bi trebalo nazvati, objasniti im što trebaju raditi i kako se ponašati. Sa 103 epidemiologa u državi to je jednostavno nemoguće", kaže Krunoslav Capak.

O prijedlogu dr. Kaića, Capak kaže kako prijedlog da zaraženi ''šalju'' kontakte u samoizolaciju nije donesen.

"To je zasad samo prijedlog, mi ćemo ga komunicirati na tijelima, a onda donijeti na ekspertnu skupinu i potom vidjeti hoće li on proći", rekao je Capak.

U anketi vas pitamo: U slučaju zaraze koronavirusom, biste li prijavili sve bliske kontakte?

{{jlexhelpful name="Coronavirus" key="k2_8" section_id="8" }}

djelomob1.jpg