Siječanj 20, 2012 4344

Vodičani uživali u izuzetnom kulturnom događaju

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

zelenipas
U kulturnom domu ovog četvrtka tražilo se mjesto više za izvrsnu predstavu „Zeleni pas" koja je nastala prema adaptaciji romana za mladež Nade Mihalčić. Ljubitelji kulture svih uzrasta bili su oduševljeni glumom dramske amaterske družine pod vodstvom Zdravka Todorovića, profesora u OŠ Vodice.

Na završetku predstave svi su ispraćeni sa velikim i zasluženim pljeskom. Predstava govori o kriznim situacijama za vrijeme odrastanja, bez bajkovite slike stvarnosti, bez moraliziranja ili poetiziranja: Ona govori o ovisnosti iz jednog drugog kuta, iz kuta obitelji. Što se događa sa braćom i sestrama ovisnika? Kako oni, ali i ostali članovi obitelji emotivno doživljavaju tu činjenicu?

Jednu od uloga u predstavi igrala je Sanja Radin Mačukat ravanteljica pučke čitaonice i knjižnice grada Vodica koju smo upitali dali je uloga „bake" njezina prva glumačka uloga.

Nekad davno kao učenik OŠ Vodice glumila sam neke manje uloge, koje smo radili s našim nastavnicima. To je bio nazovimo ga "početkom" bavljenja glumom. Iz zabave i školske obveze. Ovo je moja prva ozbiljna uloga. Uloga "Bake" savršeno mi odgovara, jer kao i svaka baka u obitelji ima poseban osjećaj prema unučadi, a posebice ako ta unučad ima nepremostivih ili onih problema koje nosi vrijeme odrastanja i sazrijevanja.

Premijera je planirana za mjesec prosinac prošle godine koji je proglašen mjesecom borbe protiv ovisnosti ali je odgođena za siječanj ove godine. Kako su tekle pripreme za predstavu, jer osim gđe Jasminke Antić cijela glumačka postava ima malo glumačkog iskustva?

Dakle cijela je ekipa bez posebno velikog glumačkog iskustva, osim Jasminke Antić, članice Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. Od sredine rujna prošle godine započele su pripreme. Čitalačke probe, izbor glumaca, odlazak starih dolazak novih aktera, bolesti pojedinih članova družine, nastava u srednjoj školi nije nam dozvoljavala da se nesmetano nalazi cijela družina. Sve su to bili problemi koji su nas zaustavili da pretpremijera bude održana u prosincu, u mjesecu borbe protiv bolesti ovisnosti. No kako je tema kazališne predstave vrlo ovovremenska i suvremena te se bavi aktualnim problemima zajednice, nije bitan mjesec njenog prikazivanja. Ona je nažalost u ovom našem vremenu i području uvijek dobro došla da bi se ukazalo na probleme droge. Ovo je doprinos borbi protiv bolesti ovisnosti u skladu sa strategijom Ministarstva zdravstva.

Još jednom bravo za cijelu glumačku ekipu i za majstora Zdravka Todorovića, a ne smijemo zaboraviti pohvaliti Marija Petrovića tehničara pri pučkom otvorenom učilištu i LU More za scenografiju

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg