Prosinac 15, 2020 2769

Ružne slike po vodičkim poljima: Ne zagađujte okoliš, postoje službe koje će uslugu odvoza obaviti umjesto vas

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U više navrata smo pisali i upozoravali na neodgovorne građane koji bacaju krupni ali i sitniji otpad na mjesta koja nisu predviđena za to i nadali se da ćemo biti odgovorniji. Fotografije koje nam je poslao naš čitatelj ukazuju na još jedan ekocid

-    50-ak metara zračne linije od Rocina stana (zaleđe Vodica) u polju, nepoznate osobe su bacile pored puta plastični otpad : stiropor, fasadno ljepilo, kante… Izgleda da navedena lokacija pojedincima služi za deponiranje opasnog i po prirodu štetnog materijala. Volio bih da nadležni komunalni redari redari izađu na očevid i da se pronađu prekršitelji zakona o otpadu. – poručio nam je čitatelj

Spomenimo kako postojanje ilegalnih odlagališta, osim što ukazuje na nedovoljno razvijenu ekološku svijest ljudi, predstavlja i opasnost od zagađenja okoliša, a Grad Vodice godišnje potroši značajna proračunska sredstava za saniranje takvih odlagališta.

Dobro je znati da uslugu odvoza i zbrinjavanja glomaznijeg otpada za sve građane s područja Grada Vodica i Općine Tribunj, koji uredno podmiruju svoje obveze, jednom godišnje besplatno obavlja tvrtka Leć d.o.o. Dovoljno ih je nazvati i dogovoriti termin. Po stvari koje ne trebate u Vaše dvorište će doći kamion, odvesti ih i zbrinuti na odgovarajući način. 

Kako prijaviti ilegalno odlagalište?

Na državnoj razini startao je sustav javne Evidencije lokacija odbačenog otpada. Radi se o informacijskom sustavu koji komunalnim redarima omogućuje izvršenje obaveza propisanih Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, ali i pregled podataka za područje cijele Republike Hrvatske inspektorima zaštite okoliša, djelatnicima u županijama, ministarstvima i ostalim nadležnim tijelima. Rad sustava koordinira Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Tako građani također mogu obavijestiti komunalne redare (022 444 909) o lokacijama odbačenog otpada, a mogu prijaviti i anonimno kroz mrežnu aplikaciju ELOO sustava. Prilikom prijave, potrebno je odabrati županiju, grad ili općinu i opisati vrstu otpada te lokaciju divljeg deponija.

Također, ako imate raznog glomaznog, građevinskog ili bio otpada - obrt Bumba može brzo i efikasno riješiti taj problem. Vaš otpad možete sami prevesti do njihovog skladišta ili prijevoz ugovorite s njima. Ukoliko vaš otpad sadrži korisne sirovine npr. željezo, obojeni metali, elektronički otpad, otpadna vozila, akumulatore iste će otkupiti.

djelomob1.jpg