Siječanj 29, 2012 4092

Mladi meteorolozi ulaze u ambiciozan projekt

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

sibenik-meteo
-Prema ECMWF vrhunac hladnog prodora je za iduću srijedu i četvrtak a i pahulje bi mogle stići do obale i otoka. -Ma evo sad me zvao prijatelj Vjeko i kaže da će po GFS-u idući vikend biti hladan i suh.
Okupljeni na seoskom imanju našeg sumještanina Denisa Brlasa, ovim za autora ovog članka nepoznatim kraticama, započeo je razgovor i sastanak petorice mladih entuzijasta meteorologa-amatera s namjerom osnivanja meterološke udruge na Županijskoj razini.

 

Promicanje meteorologije

Na području Županije postoji šest automatskih meteoroloških postaja koje su u sustavu Crometeo automatskih postaja. Od toga tri u Šibeniku, jedna na otoku Prviću, jedna u Vodicama i u Bilicama.

-Osnivanjem građanske udruge „Šibenik-meteo", uz pomoć donatora, namjera nam je pokriti rubna područja Šibenske Županije postavljanjem automatskih meto postaja u Rogoznici, na otoku Žirju, Pirovcu i Unešiću a sve sa ciljem pružanja objektivnije i zanimljivije vremenske prognoze i prikaza lokalnih meteo podataka u realnom vremenu, kazao nam je Darko Begić osnivač i budući predsjednik udruge inače veliki zaljubljenik u fotografiranje munja.

Pored postavljanja navedenih postaja radili bi na promicanju i populariziranju meteorologije, svojim budućim članovima davali bi savjet i pomoć prilikom postavljanja meteo stanica.
Inače ime Šibenik-meteo nije nepoznanica stanovnicima Šibenika i okolice jer već duže vrijeme na istoimenim web stranicama informiramo naše korisnike o trenutnom vremenskom stanju.


Podrška Crometeo udruge

Ugodnom razgovoru uz delicije koje su nam priredili Denisov brat Vicko i supruga Ivana pridružio se i osnivač Crometeo udruge Rade Popadić.

-U potpunosti podržavam rad i osnivanje udruge Šibenik-meteo i drage volje ću pomoći gdje i kako mogu kazao je Rade, također veliki zaljubljenik u meteorološke pojave i fotografiju.

Pored Darka Begića i našeg Denisa Brlasa radu udruge će svojim iskustvom pomoći Ivica Grbelja, Jasmin Zenković i Marin Brajković.

Želimo im uspješan rad u zadacima koji su sebi zadali..

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg