Ožujak 12, 2021 3107

Pohvaljuju Vodice što su na vrijeme donijele mjere te pozivaju Općinu Tribunj da djeluje u istom pravcu

Lokalni ugostitelji pohvaljuju produljene mjere potpora gospodarstvu, ali i pozivaju na potpuno ukidanje poreza na potrošnju

Lokalni ugostitelji pohvaljuju produljene mjere potpora gospodarstvu, ali i pozivaju na potpuno ukidanje poreza na potrošnju Pixabay
Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

Gradsko vijeće Vodica je na nedavno održanoj sjednici odlučilo o produljenju mjera potpore gospodarstvu tijekom korona-krize te o ukidanju prireza. Kako doznajemo od Filipa Bolanče, predsjednika Ceha ugostitelja grada Vodica i općine Tribunj, pohvaljuju se takve mjere i pravodobnost donošenja istih te pozivaju i Općinu Tribunj da djeluje u tom pravcu, pogotovo što se tiče prireza. Također, poziva se i na potpuno ukidanje poreza na potrošnju.

-    Ugostiteljstvo je grana koja je najviše osjetila korona krizu. Oporavak se neće dogoditi nakon jedne dobre sezone, posebice ne ove koja je u neizvjesnosti. Mjere koje su na snazi bit će potrebne dugo i nakon okončanja situacije s epidemijom kako bismo mogli vratiti nivo kvalitete i ponude te adekvatno platiti zaposlenike, kazao je Filip Bolanča, predsjednik Ceha ugostitelja grada Vodica i Općine Tribunj pri HOK-u.

Na vodičkom Gradskom vijeću u srijedu su donesene odluke da će se do 31. srpnja produljiti isplata potpora male vrijednosti za obveznike poreza na potrošnju koji obavljaju gospodarsku djelatnost u iznosu od 50 % ostvarenog poreza na potrošnju, kao i produljiti potpora od 50 % za komunalne naknade. Produljuje se i potpora u obliku isplate 30 % godišnjeg poreza na korištenje javnih površina te ukida prirez na dohodak za sve poduzetnike.

-    Pozdravljamo državne mjere za ugostitelje i njihove zaposlenike koje su još na snazi kao i produljene mjere na lokalnoj razini. Pohvaljujem Vodice što su na vrijeme donijele ove mjere, a ovom prigodom bih pozvao Općinu Tribunj da se ugleda na svoje susjede te napravi makar približno, ako ne i isto u vezi prireza i potrošnje. 

Navodi, brzo će se raspustiti vijeće te neće imati tko ni donijeti odluke. Do ponovnog sastavljanja vlasti proći će više mjeseci, a oni – vremena nemaju.

-    Naime, ugostiteljstvo je neopravdano jedina grana koja ima porez na potrošnju. Trebalo ga je i prije u potpunosti ukinuti. Ako ne sada, kada?, pita se Bolanča.

Dvanaesti je dan od otvaranja terasa, a ljudi zadovoljni što su se nakon 'duge zime' vratili svojim ritualima, kavi i druženju. Iako posao nije na razini od prije cijele ove priče, priznaje nam Bolanča, ugostitelji su više od same kave jedva dočekali – raditi.
 

djelomob1.jpg