Ožujak 29, 2021 3515

Mnogo toga što je prije “vrijedilo” više “ne vrijedi” – Intervju s Anamarijom Cicarelli

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Uskrs nam polako kuca na vrata, a rezervacija gotovo da i nema. U iščekivanju moguće predsezone i Uskršnjih blagdana razgovarali smo s Anamarijom Cicarelli, diplomiranom ekonomisticom turizma, vlasnicom agencije za savjetovanje u turizmu „Interligo“, autoricom pet knjiga i pokretačicom časopisa Apartman Plus, te jednom od autorica projekta IQM u TZG Vodica

Nedavno ste sudjelovali kao voditeljica zajedno sa direktoricom TZG Vodice Anitom Franin Pečarica u online radionici. Kakav je odaziv bio i o kojim temama se razgovaralo?

Održali smo online radionicu u kojoj smo obradili aktualne teme o pripremi za još jednu, nažalost pandemijsku sezonu u kojoj smo pričali o novim trendovima u uređenju i prezentaciji objekata, oglašavanju i komunikaciji s gostima.

Mnogo toma što je prije “važilo” više “ne važi”. Npr. kod uređenja i prezentacije objekata sada je važno gostima poslati poruku sigurnosti što se postiže minimalističkim uređenjem smještaja gdje se jasno vidi da se objekt lako i brzo čisti.

Ukoliko imamo posebni ulaza u smještajnu jedinicu, self check in/out, oznaka Safe stay in Croatia je od velikog značaja. Direktorica TZG Vodice je sve polaznike  upoznala s novim izmjenama u administraciji te svim aktivnostima koje turistička zajednica radi kako bi pomogla iznajmljivačima da privuku što je moguće veći broj gostiju. Iznajmljivači na području TZG Vodice su sve ove godine stekli naviku dolaska na edukacije tako da je i na ovoj online edukaciji bio izvrstan odaziv što nam pokazuje optimizam i spremnost iznajmljivača za još jednu izazovnu sezonu.

Osim ove radionice u kojoj sam sudjelovala TZG Vodice već treću godinu za redom provodi i projekt Integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji koji okuplja najkvalitetnije objekte koji osim što ulažu u kvalitetu smještaja ulažu u kvalitetu svog poslovanja.

Kako odmjeriti cijene za smještaj koji nudimo? Treba li ih spuštati odmah da bismo privukli najhrabrije goste ili igrati na sve ili ništa pa u last minute-u “uhvatati što se uhvatiti da”?Značajno spuštanje cijena nije dovoljan razlog dolaska gostiju. Nećemo nikako moći postići cijene iz 2019. godine, ali nije dobra odluka ni spuštati ih na način da naše poslovanje bude na granici isplativosti.

Gosti koji su procijenili našu destinaciju i naš smještaj kao sigurno i poželjno mjesto svog godišnjeg odmora neće na prvo mjesto stavljati cijenu. Preporuka je postaviti nešto nižu cijenu, ali više kao znak pažnje nego kao strategiju poslovanja. Uplata akontacije je jedan od najvećih izazova ove godine.

Gosti to izbjegavaju koliko god je to moguće, ali su neki iznajmljivači doskočili i tom. Gostima koji su spremni platiti akontaciju, nude mogućnost rezervacije smještaja uz bespovratnu akontaciju, ali pri tome nude značajan popust.

Što sve treba napraviti da bi se spremno ušlo u sezonu? Ulaganja i podizanje kvalitete smještaja da ili ne?

Kvaliteta smještaja je nešto što uvijek ističemo i što je preduvjet uspješnog poslovanja i u predpandemijskim godinama i u svima koje dolaze. To je nešto što se podrazumijeva. Mnogi objekti su zaista mnogo ulagali u kvalitetu smještaja tako da danas imamo izuzetno kvalitetan smještaj. Sada je važno održati tu kvalitetu koju smo tijekom posljednjih godina postigli.

Kakva su očekivanja privatnih iznajmljivača, s osvrtom na činjenicu da su mnogi već otkazali najam svojih objekata?

Očekivanja iznajmljivača su raznolika. Na terenu se susrećem s onima koji su nerealno optimistični s jedne strane i onima koji su toliko pesimistični da otkazuju svoje objekte. Realnost je negdje u sredini.

Konkretno na području TZG Vodice imamo mnogo objekata koji imaju stare, vjerne goste i oni su najbolje “prošli” i u prethodnoj, a prema pokazateljima tako će biti i u ovoj sezoni. Slijede ih oni koji zaista rade na svom oglašavanju i promociji. Najteže će biti onima koji se oslanjaju na slučajne goste i koji ovise o raznim posrednicima.

Što mislite o uvođenju covid putovnica?

Sve ono što će povećati sigurnost lokalnog stanovništva i povećati percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije smatram dobrodošlim. Hoće li covid putovnica dodatno privući ili odbiti goste u našu destinaciju to tek trebamo vidjeti.

Ide li nam zemljopisni položaj u prilog? Kako stvari sada stoje na goste iz dalekih zemalja teško možemo računati.

Mi smo oduvijek bili auto destinacija. Nikada to nismo smatrali ni prednošću ni nedostatkom, ali sadašnja situacija nam je pokazala kolika je prednost toga. Veći gradovi koji su ovisili o avio gostima kao što je u prvom redu Dubrovnik našli su se u iznimno teškoj situaciji prošle, a neće biti puno bolje ni u ovoj sezoni.

Jesu li su samostojeće kuće u prednosti u odnosu na apartmane?

Definitivno. Samostojeće kuće, posebno ako su na osami su u vrijeme pandemije najpoželjnija vrsta smještaja. Ispred su hotela i apartmana ma koliko oni luksuzni i atraktivni bili.

Što je s predsezonom? Hoće li je uopće biti? Možemo li računati na domaće goste?

Situacija se mijenja iz dana u dan. Znam da se TZG Vodice pripremila za predsezonu, i to ponajprije prema domaćim gostima. U trenutku pisanja ovog teksta broj zaraženih raste iz dana u dan. Ukoliko se nastavi tendencija rasta mislim da je nerealno očekivati značajan broj domaćih gostiju za Uskrs. Ostaje nam za vidjeti situaciju u travnju i svibnju. Ukoliko brojevi budu zadovoljavajući predsezona bi nas mogla pozitivno iznenaditi.

Kakva su vaša očekivanja od sezone?

Očekujemo i ove godine znatan odmak od rezultata iz 2019. godine. Nažalost, teško je bilo što očekivati. Iznajmljivači su spremni, njihovi objekti su spremni, svi smo sve napravili što smo mogli, sada je sve na epidemiološkoj slici i procjepljivanju.

Gosti koji nam dolaze sigurno će gledati epidemiološku situaciju u destinaciji, ali i u svojoj zemlji tako da ćemo ovisiti o brojnim faktorima na koje kao turistički djelatnici ne možemo utjecati. 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 29 Ožujak 2021 12:46
djelomob1.jpg