Kolovoz 28, 2021 2792

Ovo je i dvanaesta sezona u Vodicama za češkog policijskog službenika

TURISTIČKA SEZONA U PP VODICE: S dobrim kapacitetom, dobri rezultati s naglaskom na suzbijanje zlouporabe droga

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Lipanj, srpanj i kolovoz u Policijskoj postaji Vodice protekli su relativno mirno, odnosno bez događaja koji bi uznemirili javnost. Iako je ovo razdoblje bilo izazovno zbog velikog priljeva gostiju, dobro su se pripremili. O statistici, broju prekršaja i kaznenih djela, suzbijanju zlouporabe opojnih droga, ali i inspekcijama pričali smo s Dujom Troskotom, pomoćnikom načelnika PP Vodice, dok nam je češki policijski službenik Aleksandar Kljunić ispričao svoje iskustvo rada na Jadranu.

Uz četiri policijska službenika na ispomoći iz Slavonskog Broda, dva iz Drniša i troje polaznika iz Srednje policijske škole koji su bili na praksi ovog ljeta, dvanaestu sezonu za redom tu su boravili i češki policijski službenici. U srpnju je radila policijska službenica Jelena Kahnova, a u kolovozu Aleksandar Kljunić.

- Češki državljani već su upoznati s našim boravkom i na to vrlo pozitivno reagiraju. Imamo službene telefone koji su prijavljeni na liniju 112 tako da nas Čeh ili Slovak može dobiti u bilo koje doba dana ili noći, priča nam češki policijski službenik Aleksandar Kljunić.

Ovo ljeto u Hrvatskoj je službeno boravilo oko 700 tisuća čeških državljana koji su desetljećima jedni od najvjernijih turista na Jadranu. Uz pomoć Kahnove i Kljunića situacije su se promptno rješavale, bilo u vidu prevođenja ili rješavanju uglavnom prometnih nesreća – ove godine na sreću, bez tragičnih ishoda.

- S obzirom da ovdje dolazim više od 10 godina, istaknuo bih najvišu razinu profesionalnosti i suradnje hrvatske policije, a posebice Policijsku postaju Vodice. I naravno, zahvalnost čeških turista je velika. Hrvatska čini maksimum za razvoj turizma, ali i da se turisti ovdje osjećaju što bolje i ugodnije. Zato, mogu vam poželjeti samo još više čeških turista, poručio je policijski službenik Kljunić, inače rodom iz Sarajeva.

Hrvatska je tvorac globalno prepoznatljivog projekta 'Sigurna turistička sezona' odnosno od ove godine Sigurna turistička destinacija, preko kojeg se strani policijski službenici pridružuju hrvatskim policajcima u ophodnjama duž turističkih odredišta naše obale. Uz Čehe su ovo ljeto na Jadranu radili i Slovaci, Poljaci, Nijemci te Francuzi.

- Bili smo bolje kapacitirani i odradili sezonu na kvalitetan, dobar, zadovoljavajući način, nastavio je Duje Troskot, pomoćnik načelnika PP Vodice.Kroz lipanj, srpanj i kolovoz imali su 250 – 300 prekršaja od kojih su svi evidentirani te 200-tinjak kaznenih djela. Najveći izazov bio je zatvaranje lokala koji su zbog epidemiološke situacije mogli raditi do ponoći.

- Mlađa populacija bi se potom okupljala po plažama i ostalim javnim otvorenim prostorima nakon čega je znalo doći do sukoba, tuča i sličnog, ali ništa posebno uznemirujuće. Što se tiče ostalih prekršaja i kaznenih djela, bili smo u rangu 2019., bez posebnog odmaka, naglasio je Troskot.

Prošla godina bila je puno blaža zbog manjeg broja turista, zatvorenih lokala i ostalog. U srpnju su se vratile biciklističke ophodnje koje su prekinute jer nije bilo događaja poput krađa na plaži ili većih prometnih gužvi te radi veće potrebe za noćnim ophodnjama.

STATISTIKA

- Kroz tri mjeseca imali smo 31 prekršaj narušavanja javnog reda i mira, 79 ostalih prekršaja prema drugim zakonima u koje spadaju zakoni o zaštiti nasilja u obitelji, ugostiteljskoj djelatnosti, zakon o trgovini, oružju i dr., te su sankcionirana 153 prometna prekršaja po zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Tu spadaju četiri ubojice u prometu na koje se uglavnom baziraju – nevezivanje sigurnosnog pojasa, nenošenje zaštitne kacige, alkoholizam u prometu i brza vožnja.

- Prošle godine do današnjeg datuma na cestama na području cijele uprave smrtno je stradala jedna osoba, dok ih je ove godine sedam. Tu je kulminiralo povećanje broja vozila i posjećenosti, a s obzirom da je 2020. bila COVID-19, klasične usporedbe nisu zahvalne.

SUZBIJANJE ZLOUPORABE DROGA

Naglasak je na klasičnom policijskom radu na terenu odnosno na uličnoj redukciji kako bi se  maksimalno otežala nabava droga na ilegalnom tržištu. Tijekom srpnja i kolovoza bilo je čak 33 postupanja, odnosno statistički gledano – svaki drugi dan je netko zatečen u posjedovanju droge.

- Drogu smo najčešće nalazili po okupljanjima na plaži ili festivalima za što je kazna 5 tisuća kuna jer se radi o prekršaju. Rezultate imamo i u otkrivanju kaznenih djela, bilo ih je ukupno 72.

INSPEKCIJE

Bilo je i dosta zahtjevnih i kompliciranih akcija, u suradnji s Državnim inspektoratom, carinom i ostalim državnim tijelima.

- Svaki vikend dolazili su nam inspektori civilne zaštite iz Šibenika te smo zajedno provjeravali poštivanje epidemioloških mjera. Nakon intenzivnih kontrola od 15. srpnja sve se poštivalo. Ipak, ostale inspekcije su utvrdile čitav niz prekršaja iz njihove nadležnosti, kazao je Troskot.

Odrađivali su prekršaje iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kao što je nenošenje maski gdje je to propisano (kazna je 500 kuna), organiziranje privatnih zabava (kazna za organizatora je 5 tisuća kuna) ili kršenja mjera samoizolacije i karantene (kazna je 8 tisuća kuna) što se najčešće, igrom slučaja ili nedovoljnog razumijevanja, događalo zadnji dan izolacije.

djelomob1.jpg