Prosinac 02, 2021 3720

Pomaže i protiv izlijevanja mora u naletima juga

Zimskim profilom na plažama duž vodičke obale godišnje se ušpara 30 – 50 % šljunka

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Grad Vodice dva puta godišnje radi intervencije na plažama na cijelom pojasu od Tribunja do zadnje kuće u Srimi. Nakon definiranja stabilnog obalnog oblika za ekstremna djelovanja valova plaže se trenutno nalaze u zimskom profilu koji se za potrebe kupača u turističkoj sezoni transformira u ljetni profil te prilagođava ugodi korištenja.

-    Pri pripremi plaže za zimsku sezonu izvlači se fino zaobljeno sitno žalo s lica plaže i iz plitkog priobalnog dijela što dalje prema kopnu. Na taj način sačuva se najvrjedniji dio plažnog materijala. Već godinama na taj način ušparamo 30 – 50 % materijala te sprječavamo i izlijevanje mora gdje god je to moguće, kazao nam je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Srima je niska i ima dijelova na kojima pod snažnim udarima juga ipak dolazi do izlijevanja.

-    Naime, plažne forme trajno su izložene deformacijama uslijed disipacije energije valova. Uz ove definirane optimalne forme trajno ih održavamo uz minimum troškova, a radimo ih prema elaboratu Ratomira Petrova, odnosno tvrtke Plimica d.o.o., naveo je pročelnik Lugović.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 02 Prosinac 2021 18:40
djelomob1.jpg