Veljača 09, 2022 2552

Stiže cjenovni udar: Hoće li kava postati luksuz? Vodički ugostitelji ne vjeruju u drastična poskupljenja

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna Arhiva
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Nakon poskupljenja hrane, goriva i energenata, ogroman val poskupljenja očekuje se na svim poljima, što zbog diktata tržišta, što zbog konverzije kune u euro. Zadnje vrijeme sve više se spominje i drastično poskupljenje kave čime bi jedan od omiljenih svakodnevnih rituala mogao postati čisti luksuz. Vodički ugostitelji s kojima smo razgovarali kažu da ipak još uvijek nema osnove da se njena cijena poveća na 20 i više kuna.

- Pratimo situaciju, ali nismo za poskupljenje. Energenti i nabavna cijena će rasti, ali zasada to nije ništa alarmantno. Ne možemo predvidjeti u kojem će se smjeru odvijati situacija i ovaj rast cijena, ali ako povećanje cijene kave bude potrebno, mislim da će to biti tek kuna ili dvije - kazao nam je Denis Meštrov, vlasnik caffe bara Sunčani sat.

Meštrov dodaje da treba voditi računa o domaćim ljudima te da kave od 20 kuna kod njega neće biti, a vjeruje ni u svim ostalim vodičkim lokalima. S njim se slaže i vlasnik Espade, Leon Kaqinari.

- Mi ne bismo ništa mijenjali ni podizali. Nadamo se da se najave neće obistiniti. Sve je na dobavljačima i kakve će nam cijene postavljati. Budu li veća poskupljenja, morat ćemo djelovati. Vrijeme će pokazati, ali osobno ne vjerujem u to - rekao je Kaqinari. 

Kako je krenulo s poskupljenjima, kaže nam naša sugrađanka, neće biti pitanja hoćemo li pristati piti kavu po abnormalnim cijenama kakve se najavljuju, nego za istu nećemo ni imati. 

- Kažu, gdje euro dođe, kava postaje luksuz! Naime, ovo poskupljenje obuhvaća sve, a kava je samo mala stavka u nizu naših malih gušta. Ipak, nadam se da nije sve tako crno te vjerujem da će nećemo prestati piti ni uhvati li cijenu od 20 kuna, ali sigurna sam da ćemo i dva puta razmisliti prije nego odlučimo sjesti u kafić. Žao mi je ugostitelja i konobara jer se to moglo preslikati na veliki manjak posla, a onda povući zatvaranja ili otkaze – naglasila je sugrađanka.

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Veljača 2022 21:51
djelomob1.jpg