Ožujak 03, 2022 1573

Nema panike među Vodičanima i povećane potražnje za kalijevim jodidom, iz HLK upozoravaju da je samostalno uzimanje lijeka opasno

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon izrečenih ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, građani diljem Europe, pa i u Hrvatskoj pohrlili su u ljekarne tražeći kalijev jodid. Kako doznajemo iz vodičkih ljekarni, među našim sugrađanima nema panike već se traže informacije. No, zbog povećane potražnje za tabletama joda iz Hrvatske liječničke komore danas su naveli da za njihovim samostalnim uzimanjem trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba, a može ozbiljno ugroziti zdravlje.

- Do sada smo imali tek nekoliko upita o ovom lijeku. Mi ga imamo, ali možemo ga davati isključivo na recept – kazali su nam iz vodičke ljekarne Marina Baranović.

Slično tvrde i u ljekarni Vodice te dodaju da među Vodičanima nema panike.

- Građani su se informativno raspitivali mogu li naručiti kalijev jodid. Treba naglasiti da svaki lijek može naštetiti te ga se treba odgovorno uzimati. Svakako je važna edukacija – navode iz ljekarne Vodice.

I iz Hrvatske liječničke komore su danas priopćenjem upozorili hrvatske građane da se tablete kalijevog jodida izdaju isključivo na liječnički recept te je opasno da ih sami sebi daju i doziraju, pri čemu trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem. Naglasili su i da tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo. Istaknuli su da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače - hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije. Iz HLK su napomenuli i da se kalijev jodid, prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 kilometara od samog incidenta, i to u vrlo visokim jednokratnim dozama. Ove tablete tada, naveli su, zasićujući štitnjaču jodom i time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju, a tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače. Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima, istaknuli su iz Liječničke komore. Vezano za dodatke prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, u HLK naglašavaju da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.

djelomob1.jpg